Democrata Hillary Clinton spera sa obtina o victorie clara in fata contracandidatului ei, Barak Obama, la alegerile primare ale Partidului Democrat organizate marti, in New Hampshire. Scrutinul constituie un test crucial pentru fosta Prima Doamna a Statelor Unite, in conditiile in care Obama a obtinut o victoria spectaculoasa la Iowa, pe data de 3 ianuarie, relateaza corespondentul Rador din SUA.

Alegerile primare, cunoscute sub numele de “caucus-uri”, reprezinta prima etapa de selectare a candidatilor pentru Casa Alba.

In fata audientei din New Hampshire, cei doi candidati si-au ridiculizat reciproc pretentia de a se crede principalul pion pentru schimbare. Clinton a spus alegatorilor democrati ca ar trebui sa aleaga o persoana care face, si nu una care doar vorbeste, in timp ce Obama a contracarat aratand ca Hillary Clinton apartine politicilor trecutului.

Sondajele de opinie din SUA sugereaza ca Obama este cu mult inaintea rivalului sau Hillary Clinton care va trebui sa invinga in New Hampshire pentru a face uitata victoria fara apel a senatorului de Illinois in Iowa. La aceste alegeri, fosta Prima Doamna s-a plasat pe pozitia a treia in tabara democrata, dupa Obama si John Edwards.

De partea republicana, senatorul John McCain este primul in sondaje, cu 32 de procente, urmat de fostul guvernator al statului Massachussetts, Mitt Romney, cu 26%. Fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee se claseaza pe pozitia a treia, dupa ce saptamana trecuta a castigat alegerile din Iowa.

Alegerile americane din noiembrie 2008 vor fi primele alegeri prezidentiale, din 1928 si pana in prezent, in care nici presedintele si nici vicepresedintele Statelor Unite nu candideaza pentru a fi realesi.