Premierul britanic, Theresa May, va efectua o vizita oficiala in China in acest an, a anuntat marti un purtator de cuvant al Downing Street, prilej cu care vor fi discutate viitoarele relatii comerciale dintre cele doua tari in perspectiva Brexitului, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Invitatia a fost adresata (de China) in cursul (summitului) G20" organizat in septembrie la Hangzhou, in China, in cursul intalnirii dintre presedintele chinez, Xi Jinping, si Theresa May, a precizat purtatorul de cuvant al premierului britanic.

In vederea stabilirii unor noi relatii post-Brexit, Theresa May a efectuat deja la sfarsitul lui ianuarie o vizita la Washington unde s-a intalnit cu presedintele american, Donald Trump, apoi la Ankara unde a fost primita de presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul doreste sa incheie rapid acorduri de liber schimb odata ce Londra va fi parasit efectiv Uniunea Europeana si piata sa unica.

Consilierul de stat chinez Yang Jiechi s-a deplasat la Londra in decembrie pentru o intrevedere cu ministrul britanic de externe, Boris Johnson. Cei doi demnitari au discutat despre problema Siriei si a Coreii de Nord, iar Boris Johnson si-a exprimat dorinta de a intari legaturile comerciale dintre Londra si Beijing, in contextul in care Marea Britanie se pregateste sa paraseasca UE.

Londra si Beijingul au traversat vara trecuta o perioada de tensiuni in relatiile bilaterale. La sfarsitul lui iulie, Theresa May, recent investita in functie, si-a manifestat dorinta de a examina mai detaliat vastul proiect nuclear Hinkley Point, suportat in mare parte de China, un anuntat care a starnit furia Beijingului. In cele din urma, guvernul britanic a aprobat proiectul centrale nucleare la sfarsitul lunii septembrie.