​Donald Trump a discutat sambata despre Siria si despre lupta impotriva Statului Islamic cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, presedintele american avand sambata mai multe convorbiri telefonice cu cativa lideri importanti din lume, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discutia lui Trump cu Putin a fost prima de cand republicanul a ajuns presedinte si vine in conditiile in care oficiali americani spun ca el ia in considerare ridicarea sanctiunilor aplicate Moscovei, in ciuda opozitiei venite de la democrati si republicani din SUA si de la aliati europeni.

Nici Casa Alba nici Kremlinul nu au mentionat ca s-ar fi discutat despre sanctiuni in convorbirea telefonica ce a durat circa o ora.

„Discutia, pozitiva, a fost un inceput semnificativ pentru imbunatatirea relatiei dintre Statele Unite si Rusia, ce are nevoie sa fie reparata. Atat presedintele Trump cat si presedintele Putin spera ca dupa apelul de azi cele doua parti pot sa treaca rapid la combaterea terorismului si la alte chestiuni importante”, a afirmat Casa Alba.

"Vladimir Putin l-a felicitat Donald Trump pentru preluarea functiei si i-a urat succes in tot ce face", se spune incomunicatul Kremlinului.

Trump a mai vorbit sambata cu doi lideri importanti din UE, Angela Merkel si Francois Hollande, dar si cu premierul japonez Shinzo Abe si cu cel australian Malcolm Turnbull.

Convorbirea cu Merkel – care a avut o relatie foarte stransa cu Obama – a inclus o discutie despre Rusia, criza ucraineana si NATO, potrivit guvernelor SUA si Germaniei.

In discutia cu presedintele francez, Trump a „reafirmat angajamentul SUA catre NATO si a notat importanta tuturor aliatilor NATO care impart povara cheltuielilor militare”, potrivit Casei Albe.