Statul Major al Fortelor Navale (SMFN) anunta ca programele de inzestrare pentru perioada urmatoare includ achizitia primei corvete multifunctionale noi, reinfiintarea Divizionului 508 Rachete Coasta, dar si modernizarea fregatelor T22R si dotarea acestora cu echipamente pentru lupta impotriva amenintarilor ariene, subacvatice si de la suprafata apei, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de Fortele Navale, bilantul din 2016 i-a fost prezentat de viceamiralul Alexandru Mirsu, seful SMFN, generalului Nicolae Ciuca, seful Statului Major General, in cadrul unei sedinte de autoevaluare, la care au participat reprezentanti ai structurilor centrale din MApN si comandantii de mari unitati din Fortele Navale.

"Programele de inzestrare, care urmeaza a fi initiate in perioada urmatoare, au fost prioritizate pe doua etape. Etapa I, se va desfasura in perioada 2017-2020, si va cuprinde achizitia primei corvete multifunctionale noi; reinfiintarea Divizionului 508 Rachete Coasta si dotarea acestuia cu instalatii mobile de lansare rachete containerizate si cu o platforma mobila de comanda si control; modernizarea fregatelor T22R si dotarea acestora cu echipamente pentru lupta impotriva amenintarilor ariene, subacvatice si de la suprafata apei; modernizarea a doua nave purtatoare de rachete; re-motorizarea navelor militare fluviale. Etapa a II-a, derulata in perioada 2020-2026, cuprinde intrarea in dotare a urmatoarelor trei corvete multifunctionale; modernizarea celei de-a treia nave purtatoare de rachete si, in limita bugetului pe care Fortele Navale il vor avea la dispozitie, initierea unui program multianual de inzestrare cu submarine noi", se precizeaza in comunicat.

Principalele teme ale sedintei au fost managementul spatiului maritim si fluvial, monitorizarea situatiei navale si fluviale din zona de responsabilitate a Fortelor Navale la granita estica a Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice, dezvoltarea capacitatii operationale a pachetului de forte pus la dispozitia NATO, programele de modernizare si de inzestrare cu echipamente noi si alte aspecte importante ale activitatilor desfasurate in anul 2016.

Viceamiralul Alexandru Mirsu a informat ca numarul de zile de instruire pe mare in anul 2016 fata de anul precedent s-au dublat, avand in vedere situatia de criza din Bazinul Marii Negre si inghetarea initiativelor militare regionale.

"Anul 2016 a fost unul deosebit de tensionat in zona Marii Negre, daca avem in vedere criza din Turcia si aspectele de crestere semnificativa a nivelului de dotare si de inzestrare a Fortelor Navale ale Federatiei Ruse din Marea Neagra, dar si conflictele inghetate din Caucaz si din vecinatatea estica a tarii noastre, din Transnistria. In acest context, navele maritime ale noastre s-au aflat pe mare 159 de zile, in cadru multinational, si remarc o crestere de aproximativ 100% fata de anul 2015, cand navele noastre au desfasurat misiuni pe mare 84 de zile. Am avut alaturi de noi, pe mare, parteneri din 12 tari NATO si mentionez aici participarea concomitenta, in premiera, a doua grupari navale NATO la cel mai mare exercitiu multinational pe care noi l-am organizat, Sea Shield 2016, la care au participat 1.000 de militari romani si 1.000 de militari din sapte tari aliate. Am demonstrat ca structurile noastre de conducere si executie au capacitatea de punere in aplicare a procedurilor de operare la standarde NATO, pentru lupta impotriva amenintarilor de orice natura, pe mare, subacvatice si aeriene', a explicat seful SMFN.

Relatiile dintre Marina Militara Romana si partenerii internationali au fost consolidate prin numeroase activitati de instruire comune atat pe mare, cat si in teren, in tara si in strainatate, la care au participat militarii Fortelor Navale.

Viceamiralul Mirsu a mentionat participarea mai multor nave la misiuni impreuna cu partenerii NATO, mentionand fregata "Regina Maria", dragoarele maritime 'Sublocotenent Alexandru Axente' si 'Locotenent Dimitrie Nicolescu', corveta 'Eustatiu Sebastian', dar si a militarilor Divizionului 164 Forte Navale pentru Operatii Speciale in Afganistan, a infanteristilor marini, in premiera, la cel mai amplu exercitiu de lupta impotriva amenintarilor terestre si aeriene, Silver Arrow-16, organizat de NATO in Letonia, precum si incadrarea unui numar semnificativ de posturi in comandamentele NATO si UE cu personal din Fortele Navale Romane.

Fortele Navale, se precizeaza in comunicat, participa la dezvoltarea a 11 proiecte in cadrul Initiativei "Smart Defence", iar actualul sistem de supraveghere maritima de la litoral reprezinta o prioritate si, totodata, un angajament asumat fata de NATO si UE. Interconectarea structurilor de specialitate din subordinea Fortelor Navale cu cele ale NATO si UE a produs cresterea schimbului de informatii si realizarea unei imagini maritime integrate a zonei Marii Negre.

"Capacitatea de lupta a structurilor din subordinea Flotilei Fluviale a fost consolidata prin marirea numarului de exercitii integrate, tip Joint Force, desfasurate de navele militare fluviale, infanteristii marini si elicopterele Puma Naval in zona Deltei Dunarii, precum si prin participarea militarilor nostri la Exercitiul multinational Sea Breeze 2016, organizat de partenerul strategic american si de Ucraina, la granita de est a Romaniei, in zona Odessa", arata sursa citata.

SMFN a avut anul trecut 170 de activitati internationale. Dintre acestea, o treime au avut loc pe teritoriul national si doua treimi in strainatate. Parteneriatul strategic cu SUA a cuprins activitati de instruire in comun, pe mare, in aer si in teren, iar rezultatele pozitive sunt vizibile in nivelul ridicat de interoperabilitate dintre marinarii militari romani si militarii americani, se mai precizeaza in comunicat.

In bilantul Fortelor Navale se mai mentioneaza ca procesele de restructurare si de planificare a inzestrarii derulate au cuprins numeroase programe, unele fiind incheiate la sfarsitul anului trecut, altele aflandu-se in derulare pana in anul 2026. Dupa 20 de ani, trei nave noi au intrat in serviciul Fortelor Navale Romane, remorcherele multifunctionale 'Vartosul', 'Voinicul' si 'Vanjosul'. Fondurile alocate pentru procesele de mentenanta si de reparatii la navele din dotare au fost utilizate pentru reparatii de o complexitate ridicata la opt nave, in vederea cresterii capacitatii de lupta a acestora.