Statele Unite vor vinde Arabiei Saudite si Kuweitului pentru aproape un miliard de dolari echipamente de aparare, printre care zece aerostate de supraveghere pentru Riad, in cadrul consolidarii aliantelor SUA in Golful Persic, a anuntat luni Pentagonul, citat de AFP.

Departamentul Apararii a informat intr-un comunicat ca Departamentul de Stat va cere Congresului, potrivit procedurii administrative obisnuite in materie de vanzari de arme, unda verde pentru ca Arabia Saudita sa primeasca zece dirijabile de supraveghere (74K Persistent Threat Detection System Aerostats), fabricate de Lockheed Martin, precum si echipamente si pregatire pentru a stapani aceste aeronave, citeaza Agerpres.

Contractul este estimat la 525 de milioane de dolari pentru aceste aerostate care permit supravegherea si recunoasterea in zbor.

"Aceasta vanzare va consolida obiectivele de politica externa si de securitate nationala ale Statelor Unite, permitand intarirea securitatii unui aliat important care ramane o forta pentru stabilitatea politica si progresul economic din Orientul Mijlociu", s-a laudat Washingtonul in legatura cu Riadul.

Cei doi aliati istorici traverseaza din 2013-2014 o zona de turbulente din cauza tensiunilor cu privire la razboiul din Siria si acordul nuclear cu Iranul, marele rival al Arabiei Saudite, dar administratia presedintelui Barack Obama, care si-a incheiat recent mandatul, a pastrat continuu umbrela militara americana in Golf.

La fel pentru Kuweit, "aliat major din afara NATO". Apararea si Departamentul de Stat spera ca Congresul va aproba un contract de 400 de milioane de dolari pentru intretinerea si modernizarea elicopterelor de atac de tip Apache deja vandute fortelor armate kuweitiene.

Kuweitul "joaca un rol important in eforturile Statelor Unite in vederea asigurarii stabilitatii in Orientul Mijlociu, oferind o baza, acces si tranzit fortelor americane din regiune", s-a felicitat Washingtonul.