Fostul presedinte socialist portughez Mario Soares a incetat din viata la varsta de 92 de ani, a anuntat pentru AFP, sambata, spitalul din Lisabona unde acesta era internat, relateaza Mediafax.

Mario Soares a fost spitalizat pe data de 13 decembrie din cauza "unei agravari generale a starii sale de sanatate" si preluat de o sectie de Terapie Intensiva.

Potrivit apropiatilor sai, el nu s-a recuperat niciodata complet dupa o encefalita de care a suferit in ianuarie 2013, iar starea sa de sanatate s-a inrautatit dupa decesul sotiei sale, in iulie 2015.

Deseori descris ca tata al democratiei portugheze, Mario Soares a contribuit intr-o maniera decisiva la construirea democratiei si la integrarea europeana a tarii sale.

Guvernul portughez va decreta trei zile de doliu national, incepand de luni, 9 ianuarie, dupa decesul fostului presedinte, a anuntat sambata prim-ministrul Antonio Costa, potrivit agentiei EFE, citate de Agerpres.

Pierderea lui Soares este pierderea "unei persoane de neinlocuit in democratia noastra", a declarat Costa presei, in India, unde se afla in vizita oficiala care se va incheia joia viitoare. Costa a transmis condoleante familiei lui Soares, pe care l-a definit drept "chipul si vocea libertatii noastre".