Un bombardament american operat in octombrie, care viza un inalt responsabil Al-Qaida in Afganistan, a ucis de asemenea alti doi membri ai retelei, a confirmat luni Pentagonul, transmite AFP, citata de Agerpres.

Ministerul american al Apararii anuntase, la inceputul lui noiembrie, moartea tintei initial vizate, Farouq al-Qahtani, cunoscut ca emir al organizatiei pentru nord-estul afgan. El a fost ucis intr-o lovitura din 23 octombrie, in provincia Kunar. La acel moment, Washingtonul indicase ca doi alti responsabili al gruparii erau vizati.

Pentagonul a anuntat luni, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Peter Cook, ca bombardamentul i-a ucis totodata pe Bilal al-Utabi, adjunctul lui Qahtani, si pe Abd al-Wahid al-Junabi, 'expert in explozivi' al gruparii Al-Qaida.

"Toti trei erau activ implicati in organizatie si in conducerea de atentate teroriste in interiorul, ca si in exteriorul, Afganistanului", a explicat Cook.

Statele Unite il urmareau pe Qahtani, un apropiat al lui Osama bin Laden, de mai multi ani: el era in special cunoscut pentru recrutarea a numerosi tineri in regiune in beneficiul Al-Qaida, astazi in declin. El ar fi organizat finantarea si pregatirea de atacuri contra fortelor coalitiei in Afganistan, la fel ca si in Asia de Sud-Est si in Occident.