Ucraina a inceput joi doua zile de teste de rachete in apropierea Crimeei, provocand furia Moscovei, care a plasat sub stare de alerta ridicata fortele aeriene. Nave de razboi ruse au fost desfasurate in largul peninsulei ucrainene anexate de Rusia in 2014, ca raspuns la testele ucrainele, relateaza Reuters. Ministerul rus de Externe a declarat ca cele doua zile de teste de racheta efectuate de Ucraina reprezinta "un precedent periculos", potrivit Interfax.

Nave militare rusestiFoto: kremlin.ru

"Nave de razboi din cadrul Flotei Marii Negre (...) au fost desfasurate in apropiere de coasta vestica a Crimeei pe durata testelor de rachete planificate de Ucraine in zilele de 1-2 decembrie", a declarat o sursa militara din Crimeea pentru RIA Novosti.

"Unitatile aeriene ale navelor au fost plasate in stare de alerta ridicata. Echipamentul lor este facut ca, in primul moment, sa doboare rachete grele anti-nave si rachete de croaziera. Impreuna cu unitatule de aparare aeriana amplasate la sol, pe peninsula, navele au lansat, in practica, un scut practic impenetrabil impotriva rachetelor dusmanului".

Vladimir Krijanovski, un oficial militar ucrainean, a declarat joi pentru postul 112TV ca exercitiile au inceput si ca totul se desfasoara fara probleme.

"Testele sunt in conformitate cu legile internationale", a precizat Krijanovski. El a precizat ca testele au loc la cel putin 30 de kilometri de spatiul aerian al Crimeei. "Nu i se va putea reprosa nimic Ucrainei", a apreciat el.

Initiativa ucraineana alimenteaza tensiuni cu Rusia, in contextul in care discutii intre cele doua tari, in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei par ca au intrat in impas.

Nicio solutie nu pare sa se prefigureze la criza provocata de prezenta armatei rebele separatiste proruse in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primavara lui 2014.

Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea in 2014.