Consiliul de Securitate al ONU a decis miercuri inasprirea sanctiunilor economice impotriva Coreei de Nord, ca urmare a ultimului test nuclear efectuat de aceasta tara, decizia luata acum constand in plafonarea exporturilor nord-coreene de carbune catre China, transmite AFP, citata de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Rezolutia a fost inaintata de SUA dupa trei luni de negocieri dificile cu China si a fost votata in unanimitate de catre cei 15 membri ai Consiliului, fiind a sasea serie de sanctiuni adoptata de ONU impotriva Coreei de Nord in ultimii zece ani.

Concret, masura prevede limitarea incepand de la 1 ianuarie a exporturilor nord-coreene de carbune la cantitatea anuala de 7,5 milioane de tone (circa 400 de milioane de dolari), ceea ce inseamna o reducere de circa 62% fata de cantitatea exportata in anul 2015 si care a fost livrata aproape in totalitate Chinei.

Aceste sanctiuni "sunt cele mai severe si cele mai complete impuse vreodata de Consiliul se Securitate" si ele transmit "un mesaj fara echivoc", a declarat secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon, care se afla la sfarsitul mandatului sau la conducerea organizatiei mondiale si ar putea reveni pe scena politica interna a tarii sale.

El a amintit ca regimul de la Phenian a efectuat anul acesta doua teste nucleare, in lunile ianuarie si septembrie, precum si cel putin 25 de lansari de rachete balistice, incalcand astfel rezolutiile ONU.