Premierul Slovaciei, Robert Fico, i-a catalogat miercuri dupa-amiaza pe jurnalisti drept "persoane mizerabile si prostituate anti-slovace", scrie News.ro. Declaratia controversata a prim-ministrului slovac a avut loc dupa ce jurnalistii l-au intrebat de acuzatiile legate de incalcarea legislatiei achizitiilor publice in organizarea evenimentelor culturale, care au marcat preluarea presedintiei rotative a UE de catre Bratislava, transmite Reuters.

Robert FicoFoto: AGERPRES

Robert Fico este cunoscut pentru relatiile sale tensionate cu presa slovaca, care a adoptat o pozitie critica la adresa executivului de la Bratislava. De asemenea, premierul refuza in mod repetat sa raspunda la intrebarile adresate de anumiti jurnalisti si chiar a lansat procese impotriva unor reprezentanti ai mass-mediei.

La conferinta de presa de miercuri, liderul slovac s-a aratat revoltat de intrebarile jurnalistilor cu privire la acuzatiile lansate de Zuzana Hlavkova si de Transparency International.

"Unii dintre voi sunteti oameni mizerabili, niste prostituate anti-slovace. Si imi sustin aceste declaratii. Voi nu informati, ci doar va luptati impotriva executivului", a declarat prim-ministrului Slovaciei.

Robert Fico a explicat ca respectivele acuzatii de incalcare a legislatiei achizitiilor publice reprezinta o incercarea de denigrare a preluarii presedintiei rotative a UE de catre Slovacia.

Zuzana Hlavkova a facut parte dintr-o echipa a ministerului de Externe, care era insarcinata cu organizarea unor evenimente culturale pentru a marca preluarea presedintiei europene de catre Bratislava.

De asemenea, aceasta si-a acuzat superiorii ierarhici ca au fortat-o sa ignore legislatia achizitiilor publice si sa colaboreze in schimb cu o agentie de organizarea de evenimente, care a fost desemnata de formatiunea de guvernare Smer.

Hlavkova si Transparency International au sustinut ca evenimentul muzical care a marcat preluarea presedintiei europene a fost organizat fara un proces de achizitii publice, iar costurile de organizare au fost supraevaluate.

Autoritatile slovace nu au comentat acuzatiile formulate impotriva executivului.