Curtea Europeana de Justitie a decis miercuri ca autoritatile locale din Westminster au cerut prea multi bani pentru a acorda licente operatorilor de sex-shopuri din zona, incalcand normele UE menite sa promoveze activitatile din domeniul serviciilor, informeaza Reuters.

Soho, LondraFoto: Wikipedia - Tom Morris

Westminster, cu institutii precum Palatul Parlamentului si 10 Downing Street, reprezinta inima Guvernului britanic, insa cuprinde, totodata, Soho, o zona cunoscuta pentru sex-shop-urile sale si pentru viata de noapte.

Simply Pleasure Ltd si alti operatori de sex-shop-uri au dat in judecata consiliul local al Westminstr, dupa ce a cerut circa 30.000 de lire pentru o licenta de un an care sa permita operarea unui sex-shop in zona.

Suma a fost formata dintr-o taxa de administrare, nerambursabila, in valoare de circa 2.700 lire, in timp ce restul sumei s-a dus catre administrarea sistemului de acordare si verificare a licentelor, care include detectarea si trimiterea in judecata a sex-shop-urilor si activitatilor neautorizate.

Suma fara taxa de administrare era rambursata in cazul in care se refuza acordarea licentei.

Anterior, reclamantii au castigat partial, determinand Westminster sa faca apel, in principal asupra asupra problemei daca putea cere taxa integrala in momentul depunerii cererii.

Judecatorii britanici au cerut apoi instantei europene sa decida daca aceasta procedura respecta directivele UE din domeniul serviciilor.

Potrivit Curtii europene, costul depunerii unei cereri de licenta nu ar trebui sa depaseasca costul procesului de administrare, chiar daca o parte a sumei este rambursabila, spunand ca tinta directivei privind serviciile este sa faciliteze accesul la activitatile din acest sector economic.