Luptatorii Statului Islamic au executat numerosi oameni in jurul orasului irakian Mosul si exista informatii despre stocarea de substante chimice periculoase in zonele civile, a spus oficiul ONU pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

Un groapa comuna cu 100 de trupuri gasita in localitatea Hammam al-Alil este una dintre zonele de ucidere a Statului Islamic a spus purtatoarea de cuvant Ravina Shamdasani.

Ea a citat mai multe marturii in acest sens, inclusiv a unui barbat care a supravietuit executarii a circa 50 de fosti soldati irakieni simuland ca este mort.

“In mod clar exista multe alte locuri de executie. Avem si alte informatii despre gropi comune pe care nu am putut sa le verificam”, a spus Shamdasani reporterilor, mentionand situri de la aeroportul Mosul si satul Tal al-Thahab.

Trupele irakiene au gasit gramezi mari de sulf si exista marturii credibile ca Statul Islamic a folosit “proiectile cu fosfor” asupra localitatii Qayyara, aproape de Mosul, a spus purtatoarea de cuvant a oficiului ONU pentru drepturile omului.

Printre sursele ONU sunt si oameni care traiesc in zone controlate de Statul Islamic ce isi risca dand informatii organizatiilor internationale sau fortelor irakiene.

Numeroase persoane au fost impuscate sau spanzurate pentru ca au vorbit la telefon sau au ascuns cartele SIM.