Turcia anunta ca a concediat inca 10.000 de bugetari si a inchis 15 organizatii media din cauza suspiciunilor de legaturi cu organizatii teroriste si clericul Fethullah Gulen, blamat de Ankara pentru puciul esuat din iulie, scrie Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

Peste 100.000 de oameni fusesera deja dati afara iar 37.000 arestati de la lovitura de stat esuata si pana acum, in cadrul unei epurari fara precedent, dar despre care guvernul spune ca este necesara pentru a scoate din aparatul de stat sustinatorii lui Gulen.

Mii de cadre universitare, profesori de scoala, angajati din sanatate, gardieni din penitenciare si experti legisti sunt printre cei dati afara prin doua noi ordine executive publicate in monitorul oficial sambata seara.

Partidele de opozitie au spus ca deciziile sunt ele insele o lovitura de stat. Continuarea epurarilor ridica si temeri si privind functionarea aparatului de stat.

Decretul inchide si 15 noi publicatii din sud-estul kurd al tarii, ducand numarul organizatiilor media inchise din iulie si pana acum la aproape 160.

A fost abolita si capacitatea universitatilor de a-si alege rectorii, acestia urmand sa fie numiti direct de Erdogan.