Summitul european care trebuia sa se tina joi la Breuxelles si in cadrul caruia urma sa fie semnat acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) "a fost anulat", dupa ce regiune belgiana Valonia a blocat acordul, a declarat o sursa europeana pentru AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

UPDATE 13:21 Regiunile belgiene au ajuns joi la un acord asupra CETA, a anuntat premierul belgian, citat de Reuters.

Prim-ministrul belgian, Charles Michel,le-a spus reporterilor, la Bruxelles, ca liderii regiunilor belgiene s-au pus de acord asupra unui text comun care sa inlature preocuparile cu privire la importurile de produse agricole si la sistemul de solutionare a litigiilor.

Orice acord asupra caruia s-a convenit in Belgia va trebui in continuare sa fie aprobat de ceilalti 27 de membri ai UE inainte de a fi semnat.

"Summitul de astazi s-a anulat. Pentru moment, nu a fost stabilita nicio data noua", a declarat sursa.

Primul ministru canadian Justin Trudeau a anuntat anterior ca si-a anulat vizita.

Pe de alta parte, premierul Valoniei Paul Magnette sustine ca s-au facut numeroase progrese si ca mai raman sa fie rezolvate cateva chestiuni juridice, transmite Reuters.

Politicienii belgieni par sa fie joi pe cale sa ajunga la o intelegere poentrua depasi impasul la care s-a ajuns in privinta semnarii acordului de liber schimb.

Esecul negocierilor de miercuri l-a determinat pe premierul canadian sa anuleze planurile de a zbura la Bruxelles pentru summitul de joi.

"Mai avem cateva chestiuni legale de clarificat. am facut multe progrese", a declarat pentru presa Paul Magnette, premierul socialist al regiunii Valonia, care a condus opozitia fata de acord.

"Ar putea merge foarte repede, cu putina bunavointa din partea partenerilor nostri de negociere, dar orice acord belgian trebuie sa fie prezentat partenerilor nostri europeni", a declarat Magnette la sosirea pentru a treia zi de discutii, la Bruxelles, cu guvernul belgian federal si cu cele sub-federale.