Ziua internationala pentru eradicarea saraciei este marcata incepand cu data de 17 octombrie 1987. In acea zi, peste o suta de mii de oameni s-au adunat in Piata Trocadero din Paris, unde a fost semnata Declaratia Universala a Drepturilor Omului in 1948, in semn de solidaritate cu victimele saraciei extreme, a violentei si a foametei, potrivit Agerpres.

Manifestantii au declarat ca saracia este o incalcare a drepturilor omului si au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura ca aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost inscrise intr-o piatra comemorativa dezvaluita in aceeasi zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite in intreaga lume, servind ca un loc de adunare pentru a sarbatori Ziua internationala pentru eradicarea saraciei. O astfel de replica este situata in gradina sediului Natiunilor Unite si este locul unde, anual, au loc ceremonii organizate de catre Secretariatul ONU din New York.

Prin Rezolutia 47/196 adoptata la 22 decembrie 1992, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internationala pentru eradicarea saraciei si a invitat toate statele sa dedice acesteia, in contextul national, activitati concrete in ceea ce priveste eradicarea saraciei.

De asemenea, Rezolutia invita organizatiile interguvernamentale si non-guvernamentale pentru a sprijini statele, la cererea acestora, in organizarea activitatilor la nivel national in vederea marcarii acestei Zile.

Potrivit ONU, tema din 2016 este: "Trecerea de la umilinta si excludere la participare: eradicarea saraciei sub toate formele sale".

Obiectivul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila ar "pune capat saraciei de pretutindeni sub toate formele sale", recunoaste in mod explicit faptul ca saracia nu are ca motiv lipsa unui singur lucru, ci este cauzata de mai multi factori interdependenti care afecteaza viata oamenilor ce traiesc in saracie.

Acest lucru inseamna ca trebuie sa se mearga dincolo de a vedea saracia doar in lipsa venitului sau a ceea ce este necesar pentru bunastarea materiala - cum ar fi hrana, locuinta, terenuri si alte active - in scopul de a intelege pe deplin saracia in dimensiunile sale multiple.

Tema acestui an, aleasa in urma consultarii cu activistii, societatea civila si organizatiile neguvernamentale, subliniaza cat de important este sa fie recunoscuta si abordata umilinta si excluderea suferite de multi oameni care traiesc in saracie.