Uniunea Europeana trebuie sa fie "intransigenta" in fata "manevrelor" britanice privind conditile Brexitului, a afirmat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

Juncker si FarageFoto: Captura YouTube

"Nu putem fi cu un picior inauntru si cu altul afara (...) Asupra acestui aspect, trebuie sa fim intransigenti. Vad manevre", a spus Juncker, in cadrul unei discutii, la Paris, cu premierul francez Manuel Valls.

"Nu vom negocia inainte de a primi scrisoarea de adio a guvernului britanic", a subliniat seful Comisiei Europene.

"Marea Britanie, guvernul sau, mediile care ii sunt apropiate explica deja industriasilor ca da, va trebui ca relatiile sa fie cat mai pasnice posibil. Da. Sa fie cat mai prietenesti posibile", a continuat Juncker, afirmand ca

"nu trebuie ca sectoare intregi din industria europeana sa se angajeze in negocieri secrete, in camere intunecate, cu perdelele trase, cu trimisi ai guvernului britanic".

"Daca incepem sa destramam piata interna" in functie de "bunul plac al unui stat care a decis sa paraseasca" UE "inauguram sfarsitul Europei", a avertizat el.

Premierul britanic Theresa May a precizat ca doreste sa declanseze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona inainte de sfarsitul lunii martie, deschizand astfel calea iesirii Marii Britanii din UE la inceputul lui 2019.

Aceasta vointa de a merge rapid si tonul sau fara concesiuni in privinta imigratiei lasa sa se inteleaga ca a optat pentru un "Brexit dur", cu o negociere minimala cu Bruxellesul.

Presedintele Francois Hollande a pledat si el joi seara pentru

"fermitate" in fata Londrei.

"Trebuie sa existe o amenintare, trebuie sa existe un risc, trebuie sa existe un pret", a spus Hollande, intr-un discurs sustinut la Paris. "Regatul Unite a ales Brexitul, eu cred chiar ca un Brexit dur, ei bine, trebuie mers pana la capatul vointei britanicilor de a iesi din UE".