Fostul presedinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva va fi vizat de o ancheta pentru apartenenta la o "organizatie criminala", oameni politici deturnand miliarde dolari ale companiei petroliere de stat Petrobras, a anuntat joi Tribunalul Suprem Federal (STF), potrivit AFP, citata de Agerpres.

Magistratul Teori Zavascki a decis sa il includa pe fostul presedinte, figura emblematica a stangii latino-americane, in dosarul de ancheta privind participarea liderilor Partidului Muncitorilor (PT) la o retea de coruptie, afacere care vizeaza de asemenea PSDB (centru dreapta), formatiunea presedintelui Michel Temer, si aliatul de dreapta al acestuia, PP.

Lula, aflat la conducerea Braziliei intre 2003 si 2010, a mai fost inculpat de doua ori in acest vast scandal in cadrul Petrobras: pentru coruptie si spalare de bani, precum si pentru obstructionarea justitiei.

Este pentru prima data cand este suspectat ca face parte dintr-o organizatie criminala in acelasi dosar, chiar daca Parchetul nu l-a pus deocamdata sub acuzare.

STF a lansat o vasta ancheta, vizand in special parlamentari si ministri.

Justitia suspecteaza existenta unui "grup criminal organizat, comandat si organizat de personalitati politice din diverse partide, cu obiectul de a pereniza imbogatirea lor ilicita, precum si a unor intreprinderi, finantand campanii electorale cu ajutorul acestor deturnari de fonduri" publice, a explicat procurorul general Rodrigo Janot.

Miercuri, politia braziliana a prezentat in fata Parchetului o noua acuzatie impotriva lui Lula pentru coruptie pasiva: el ar fi uzat de influenta sa pentru a favoriza gigantul din domeniul constructiilor Odebrecht in obtinerea de contracte in Angola in schimbul unor sume de bani.

Lula, 70 de ani, a respins constant acuzatiile care i se aduc si a denuntat caracterul lor politic care ar urmari sa il elimine din cursa pentru prezidentialele din 2018.

El sustine ca este victima unui complot al "elitelor", in continuarea "loviturii de stat" parlamentare contra presedintei Dilma Rousseff, destituita de Senat la 31 august pentru falsificarea conturilor publice.