​Bombele improvizate au devenit una din tacticile preferate de Statul Islamic in lupta din Irak si Siria. "Sunt peste tot, mascate in unelte, jucarii, mobilier, animale, cadavre - orice poate fi o capcana" - o spun instructorii NATO care, in efortul aliantei de a sprijini lupta contra ISIS, antreneaza in Iordania sute de militari irakieni care duc la sol luptele pentru recucerirea teritoriului pierdut in fata gruparii teroriste si pentru eliberarea orasului Mosul, locul simbol unde Statul Islamic si-a proclamat califatul in urma cu doi ani.

Militari irakieni - antrenament in IordaniaFoto: Hotnews

VIDEOREPORTAJ:

Video realizat cu sprijinul NATO Tv

---

"Baietii astia, dupa ce isi termina pregatirea aici, nu se duc acasa si-si iau concediu o saptamana-doua. Se intorc imediat in Irak si se duc direct sa lupte. Ei vor face parte din fortele care vor recuceri Mosulul din mainile ISIS", spune unul din instructorii militari de la baza KASOTC (King Abdullah II Special Operations Training Center) din nordul orasului Amman, capitala Iordaniei.

Aici, sute de militari irakieni sunt pregatiti de catre NATO sa conduca lupta impotriva Statului Islamic, sau Daesh - cum mai e cunoscuta gruparea terorista care a ocupat teritorii uriase din Irak si Siria.

Mosul, unul dintre cele mai mari orase irakiene si loc-simbol unde Statul Islamic si-a proclamat califatul in 2014, e acum in vizorul fortelor irakiene. Tinta e ca Mosulul sa fie eliberat pana la finalul anului - o lovitura grea pentru ISIS, si logistica, si de imagine.

In sprijinul coalitiei anti-ISIS condusa de Statele Unite, NATO gestioneaza un program intens de pregatire a militarilor ce vor conduce lupta la sol a fortelor irakiene cu Daesh.

Pana la finalul anului, in baza KASOTC din Iordania vor fi antrenati nu mai putin de 350 de militari si experti irakieni, intr-un proiect parte a programului Science for Peace and Security (SPS) pe care NATO il deruleaza si il finanteaza cu 12 milioane de euro anual.

FOTO: Militari irakieni, in timpul unui exercitiu de lupta pentru sub-ofiteri.

---

IED-urile - bombele improvizate care au devenit tactica preferata a ISIS

Dintre antrenamentele derulate la baza KASOTC, un accent puternic e pus pe pregatirea militarilor in domeniul bombelor improvizate, IED-uri dupa cum le numesc americanii.

Dispozitivele Explozibile Improvizate sunt peste tot acolo unde Statul Islamic ocupa teritorii si reprezinta principala amenintare cand e vorba de a repopula zonele care au fost scapate de sub controlul Daesh.

"IED-urile sunt noua tactica preferata de ISIS. Totul poate fi o capcana. Unelte, arme, animale, vehicule - orice poate fi folosit pentru a masca un IED", o spun oficialii NATO. "Provocarea este sa reusim sa gestionam aceste capcane si in zonele de confruntare, dar mai ales in zonele care au fost eliberate".

In lupta impotriva ISIS, masurile anti-IED sunt importante nu doar in timpul luptelor si a avansului militar, ci si in faza a doua, cand zona eliberata de sub controlul ISIS trebuie sa fie curatata de capcane si bombe artizanale pentru a putea fi repopulata si pentru a putea incepe procesul de reconstructie.

"Spre exemplu, pe o strada recucerita din Mosul, pe o distanta de 100 de metri au fost gasite peste 30 de IEDuri", povesteste unul dintre soldatii Irakieni care a ajuns la KASOTC sa invete mai multe despre cum sa neutralizeze bombele capcana.

FOTO: Militari irakieni, intr-un exercitiu de infiltrare a cladirilor ocupate de teroristi.

---

"Orice poate fi folosit sa mascheze un IED. Unelte, jucarii, mobilier, animale, cadavre - le-am vazut pe toate"

Phil Yeaman, specialist in materie de dispozitive explozibile, e unul dintre instructorii contractati de NATO sa-i instruiasca pe militarii irakieni cum sa neutralizeze bombele artizanale pe care Daesh le lasa peste tot in urma.

"Regula e ca daca tu nu ai scapat obiectul pe jos, nu-l ridici", spune Yeaman. "Orice poate fi folosit sa ascunda bombele improvizate. Unelte, jucarii, mobilier, animale, cadavre - le-am vazut pe toate. E important sa stim cum sa le depistam si cum sa le neutralizam", spune instructorul NATO.

Una din tacticile pe care soldatii irakieni o invata este cum sa incerce sa neutralizeze IED-urile prin metode simple, cu materiale de baza si fara ajutorul unor tehnologii scumpe, de multe ori greu de adus sau de intretinut in zone de conflict.

"Nu tot timpul ai acces in teren la tehnologii sau dispozitive anti-IEDuri, asa ca invatam si metode simple prin care sa incercam neutralizarea capcanelor", spune Phil Yeaman, instructorul angajat de NATO.

Una din metode e prin mici-explozii declansate in interiorul unor sticle de plastic cu apa. Suflul gazelor care scapa in urma exploziei sticlei cu apa poate rupe din legaturile si circuitele IED-urilor lasate in urma de ISIS.

"Prin astfel de dispozitive incercam sa tintim punctele slabe ale unui IED cum ar fi circuitele sau sa putem face o bresa in containerul IED-ului sa vedem ce e in interior", explica Yeaman.

De cele mai multe ori, explozibilul din bombele improvizate de ISIS provin din armament militar, lasat in urma in zonele de conflict. "Vorbim de material explozibil extrem de puternic, dar care are avantajul ca e mult mai stabil si mai greu sa-l detonezi accidental", spun instructorii de la baza.

FOTO: Militari irakieni, invatand cum sa faca dispozitive explozive cu ajutorul sticlelor de apa pentru a putea neutraliza IED-urile din teren

------------------

"Ma rog la Allah sa fac parte din lupta contra Daesh"

Pana cum, in baza din Iordania au fost antrenati 24 de ofiteri irakieni in tehnici anti-IED, dar pana la finalul anului vor trece prin cursurile de pregatire inca 76 de militari.

"Vor aplica lucrurile invatate aici imediat. Vor fi trimisi in lupta de indata ce vor pleca de aici", spune Yeaman.

"Ma rog la Allah sa fac parte din lupta contra Daesh, ar fi o mare onoare pentru mine", spune un ofiter irakian, parte din fortele de interne care au ajuns la baza din Iordania pentru a se pregati in tacticile anti-IED.

Desi majoritatea deja au expertiza in domeniul explozibilelor, ofiterii irakieni care vin sa se pregateasca al KASOTC recunosc ca orice informatie in plus le va folosi.

"IED-urile au dus la o schimbare puternica a campului de lupta. In toate casele gasim bombe improvizate. Cu declansare prin fire, cu placi de presiune... Mai rau, acum [ISIS] se foloseste de vehicule blindate, conduse de soferi kamikaze si care au fost transformate in bombe pe roti", spune un alt ofiter irakian.

"Am intrat in armata in 2012 si sunt gata sa-mi sacrific sufletul pentru tara mea, sa eliberez teritoriul ocupat de Daesh", recunoaste ofiterul irakian.

FOTO: Soldati irakieni, atacati in timpul unei patrule - exercitiu

---

Antrenamente de lupta pentru sub-ofiterii irakieni, cei care vor ajunge sa dea piept cu ISIS in teren

Dincolo de antrenamentele anti-IED, militarii irakieni se pregatesc si in tactici de lupta, de patrulare si angajare a inamicului in zone urbane si in interiorul cladirilor.

"Baza de aici are locuri care simuleaza exact zone urbane precum Mosul sau cladiri in care acesti soldati ar putea ajunge sa angajeze in lupta militanti Daesh", explica instructorii iordanieni de la baza KASOTC din Amman.

Aici, in ultimele sase saptamani, 28 de militari irakieni au trecut printr-un modul de pregatire destinat sub-ofiterilor si vor ajunge acum in Irak sa conduca in lupta pe care fortele armate o duc la sol impotriva Statului Islamic in zone precum Mosul.

Printre altele, militarii au invatat tehnici de angajare in lupta cu armamentul pe care il au in dotare, cum sa se miste in teren ca formatie sau cum sa patruleze si sa evacueze in siguranta o zona.

FOTO: Ofiter al Ministerului de Interne Irakian, la absolvirea cursurilor de la baza KASOTC din Iordania.

---

Context

La summitul NATO ce a avut loc anul acesta la Varsovia, statele membre au decis sa intensifice suportul acordat luptei coalitiei anti-ISIS si ca astfel de antrenamente precum cele din Iordania sa se desfasoare si in zone din Irak.

"Exista aceasta nevoie de a antrena fortele irakiene sa poata face fata acestui tip de razboi pe care ISIS il promoveaza. Autoritatile Irakiene ne-au spus ca astfel de cursuri pe care NATO le face sunt foarte eficiente pentru fortele lor", a declarat secretarul general adjunct din NATO, Alexander Vershbow in cadrul unui briefing sustinut la Bruxelles.

"Ofensiva asupra Statului Islamic pentru eliberarea orasului Mosul asteapta finalizarea unor aspecte politice pe langa pregatirile militare. Eliberarea orasului, insa, va avea loc pana la finalul anului", a declarat ambasadorul Irakului la Bruxelles, Jawad Al-Hindawy intr-o intalnire la sediul NATO.

"Ofensiva asupra orasului Mosul va fi un efort global, armata irakiana si politia vor lupta alaturi de peshmerega [n.r. luptatorii kurizi] si luptatorii din triburi. O astfel de uniune de forte are nevoie si de consultari politice, dar si de coordonare militara. Aici ne uitam la pafrtenerii nostri precum Statele Unite si NATO", a mai declarat ambasadorul irakian.

"Eforturile SUA si NATO pentru Irak se concentreaza si pe termen lung, nu doar pe termen scurt, pe luptele de acum", sustine un alt oficial NATO.

"Vorbim aici de Defense Institution Buliding pentru Irak. Multe tari si-au manifestat dorinta ca noile institutii irakiene sa fie favorabile incluziunii tuturor confesiunilor", explica oficialii aliantei Nord-Atlantice.

FOTO: Exercitiu de patrundere in forta a trupelor irakiene intr-o cladire ocupata de teoristi