Candidatul republican in alegerile pentru Casa Alba, Donald Trump, i-a promis prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, in cadrul unei intalniri desfasurate la New York, ca, daca va deveni presedinte, va recunoaste Ierusalimul drept capitala indivizibila a statului Israel, transmit agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Intalnirea a avut loc duminica la Trump Tower din New York, oras unde Benjamin Netanyahu s-a aflat pentru Adunarea Generala a ONU, si a durat mai mult de o ora.

"D-nul Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala eterna a poporului evreu de peste 3.000 de ani si (a declarat) ca Statele Unite ale Americii, sub o administratie Trump, vor accepta in sfarsit mandatul acordat de multa vreme de Congres de recunoastere a Ierusalimului drept capitala indivizibila a statului Israel", a indicat echipa sa de campanie intr-un comunicat.

Premierul Netanyahu s-a intalnit duminica si cu Hillary Clinton, candidata democratilor in alegerile prezidentiale de la 8 noiembrie, prilej cu care aceasta i-a promis sefului guvernului israelian ca, daca va fi aleasa, va ajuta Israelul sa raspunda "amenintarilor teroriste", dupa cum se arata intr-un comunicat al echipei de campanie a fostului secretar de stat.

In timpul discutiei, Hillary Clinton "si-a reafirmat angajamentul de a lucra pentru o solutie cu doua state in conflictul israeliano-palestinian, negociata direct intre parti".

Administratia americana nu recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului din cauza disputelor intre palestinieni si israelieni cu privire la statutul acestui oras. De altfel, ca multe alte state, SUA si-au stabilit ambasada la Tel Aviv.

Congresul american s-a pronuntat in favoarea recunoasterii Ierusalimului drept capitala a Israelului, insa in iunie 2015 Curtea Suprema de Justitie a sustinut pozitia administratiei lui Barack Obama.