Serviciile secrete germane au avertizat miercuri asupra pericolului tot mai mare pe care-l reprezinta falsii 'lupi solitari' jihadisti, care de fapt actioneaza in coordonare cu gruparea terorista Stat Islamic (SI), transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

'Este vorba despre indivizi care aparent actioneaza pe cont propriu. Dar in realitate ei sunt dirijati prin mediul virtual si prin mesaje primite din strainatate', a declarat directorul Biroului Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV, contraspionajul german), Hans-Georg Maassen, dupa ce marti au fost arestati in Germania trei migranti sirieni banuiti de legaturi cu gruparea SI.

Acest mod de operare este 'o provocare deosebita pentru serviciile de securitate' germane, comparabila cu cea reprezentata de asa-numitele 'celule in adormire', a explicat responsabilul citat.

In plus, serviciul german de contraspionaj avertizeaza si asupra legaturilor existente intre cele trei mari grupuri de jihadisti, respectiv membrii celulelor in adormire, persoanele revenite in Germania dupa ce au fost antrenate in tabere jihadiste din Siria si fundamentalistii infiltrati de SI printre refugiati.

Maassen, care nu a vorbit explicit despre cazul celor trei refugiati sirieni arestati, a mai mentionat ca jihadistii devin tot mai activi in asa-numitul 'razboi hibrid', fiind tot mai prezenti pe internet si pe retelele de socializare.

Conform datelor serviciului BfV, in Germania se afla in prezent circa 9.200 de membri ai minoritatii salafiste, numar care in anul 2011 era de aproximativ 4.000, iar la jumatatea anului trecut de circa 7.500.

Potrivit Ministerului de Interne german, cei trei solicitanti de azil arestati marti constituiau probabil o 'celula in adormire' si au avut legaturi cu teroristii care au pus la cale atentatele din noiembrie de la Paris.