Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a anuntat luni ca a ordonat tuturor consilierilor din fortele speciale americane care asista trupele combatante impotriva insurgentilor separatisti musulmani in sudul Filipinelor sa paraseasca aceasta zona, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In cursul unei reuniuni a functionarilor guvernului la Davao, cel mai mare oras din sudul Filipinelor, seful statului a afirmat ca alinierea tarii sale la Occident este cauza insurectiei musulmane care persista in sudul tarii.

"Musulmanii vor deveni si mai agitati. Daca vad un american, ei il vor ucide", a adaugat el.

In timpul discursului sau, Duterte a aratat fotografii si a citat relatari referitoare la musulmani ucisi de fortele americane la inceputul secolului al XX-lea, cand Filipinele fusesera colonie americana pana in 1946.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Ernesto Abella, a declarat ca anuntul de luni "reflecta o noua orientare spre o politica externa independenta".

Aflat in fruntea tarii de la sfarsitul lunii iunie, dupa ce fusese ales presedinte in mai, Rodrigo Duterte a relansat eforturile pentru a ajunge la acorduri de pace cu rebeliunile comunista si musulmana si a pune capat deceniilor de violente care au facut peste 150.000 de morti.

In august, el a reluat negocierile de pace cu cea mai importanta organizatie separatista musulmana, Fronto Moro islamica de eliberare, care lupta din 1970 pentru independenta regiunilor cu populatie majoritar musulmana.

Consilierii militari americani prezenti in regiune antreneaza fortele filipineze, dar nu au dreptul sa participe la confruntari decat in situatii de autoaparare.

Anterior, circa 500 pana la 600 de militari americani erau desfasurati pe insula Mindanao (sud), dar in 2014 ministrul filipinez al apararii Voltaire Gazmin anuntase ca numarul lor s-ar fi redus la 200.