O grupare islamista importanta de rebel idin Siria, Ahrar al-Sham, a respins acordul ruso-american de armistitiu care ar urma sa intre in vigoare luni, afirmand ca acesta nu va face decat sa "intareasca" regimul de la Damasc si "sporeasca suferintele" poporului, potrivit Agerpres, care citeasa AFP.

Influenta pe teren, Ahrar al-Sham este prima grupare rebela care reactioneaza oficial la acordul anuntat saptamana trecuta la Geneva de americani si rusi.

Numeroasele grupari rebele, islamiste si neislamiste, precum si opozitia politica nu au dat deocamdata un raspuns oficial.

"Poporul (sirian) nu poate accepta jumatati de solutie", a afirmat intr-un discurs postat pe YouTube, Ali el-Omar, adjunct al comandantului general al gruparii, cu ocazia Eid al-Adha, sarbatoarea Sacrificiului, celebrata luni.

"Acordul ruso-american (...) risipeste in fum toate sacrificiile si castigurile poporului nostru revoltat. Nu contribuie decat sa intareasca regimul si sa incercuiasca militar revolutia", a adaugat el.

Responsabilul Ahrar al-Sham a respins, de asemenea, a doua parte a acordului in virtutea caruia Washingtonul trebuie sa ii convinga pe rebeli sa se disocieze de un aliat jihadist de talie, Frontul Fateh al-Sham.

Acesta din urma, exclus din acord, a reactionat la randul sau pe Twitter. "Este simplu, acordul ruso-american vizeaza sa ii elimine pe cei care ii protejeaza pe sirieni", a scris un purtator de cuvant, Mostafa Mahamed, referindu-se la propria grupare. "Negocierile si acordurile care nu tin cont de combatantii de pe teren sunt inutile", a adaugat el.

Anuntul acestui armistitiu dupa saptamani de discutii intre Statele Unite si Rusia, care sustin opozitia si, respectiv, regimul de la Damasc, a fost facut intr-un moment in care insurgentii se afla in dificultate pe teren dupa ce au pierdut ultima batalie de la Alep. Regimul lui Bashar al-Assad si aliatii sai au afirmat ca vor respecta acordul de incetare a focului.