Premierul francez si-a atras critici pentru ca a sugerat ca sanii dezgoliti sunt mai reprezentativi pentru Franta decat un cap acoperit, declaratie care a inflamat din nou disputele politice privind burkini, scrieThe Guardian.

Libertatea conducand poporul, de Eugene DelacroixFoto: Wikimedia Commons

Valls a declarat recent si ca ii sprijina pe primarii francezi care au interzis costumul de baie integral folosit de musulmance, motiv pentru care a intrat in disputa cu ministrul francez al educatiei.

Luni seara, premierul de la Paris a tinut un discurs emotionant in care a slavit sanii dezgoliti ai lui Marianne, un simbol national al Republicii Franceze.

“Marianne are sanii goi pentru ca ea hraneste poporul! Ea nu poarta val, pentru ca este libera! Aceasta este republica”, a tunat el la o manifestatie pro-guvernamentala.

Opinia sa ca sanii dezgoliti sunt un simbol al Frantei iar basmaua musulmana este suspecta a provocat replici din partea politicienilor si ironii din partea istoricilor si feministilor.

Mathilde Larrere, un istoric specializart pe Revolutia Franceza i-a raspuns acid pe Twitter: “Marianne are sanii dezgoliti pentru ca este o alegorie, cretinule!”

Ea a explicat apoi, printr-o lunga serie de tweeturica acest tip de reprezentare contine aluzii clasice.