China a lansat luni noaptea primul satelit de comunicatii cuantice din lume, transmite Xinhua, citata de Agerpres.

Lansare reusitaFoto: youtube.com

Premiera mondiala a avut loc la centrul de lansare de la Juquan, in desertul Gobi din nord-vestul tarii, marti la ora locala 1.40 (21.40 ora Romaniei).

Satelitul in greutate de peste 600 de kg a fost transportat pe orbita de o racheta Changzheng (Marsul cel Lung) 2D. El va efectua la fiecare 90 de minute o rotatie in jurul Terrei la altitudinea de 500 km.

Satelitul QUESS (Quantum Experiments at Space Scale - experimente cuantice la scara spatiala) este numit si Micius, dupa un filosof chinez din secolul 1, considerat primul autor de experimente optice din lume.

Misiunea QUESS va dura doi ani si ar urma sa stabileasca comunicatii cuantice imposibil de interceptat, prin transmiterea la sol a unor chei de codare. Totodata, va permite progrese in studierea inseparabilitatii cuantice (quantum entanglement), un fenomen fizic straniu.

Securitatea comunicatiilor cuantice se bazeaza pe imposibilitatea separarii sau duplicarii unui foton cuantic, ceea ce face comunicatiile imposibil de interceptat sau descifrat, explica Xinhua. Satelitul va transmite astfel de fotoni catre doua statii de la sol, aflate la 1200 de km una de alta, pentru a testa inseparabilitatea cuantica pe distante mai mari.