Sute de migranti din Orientul Mijlociu si Asia au marsaluit prin Belgrad, capitala Serbiei, vineri, pornind in drum spre Ungaria, si au anuntat intrarea in greva foamei, pentru a-si intari solicitarea de a le fi permisa trecerea spre Europa de Vest, relateaza Reuters.

Luna trecuta, Ungaria - vecina de la nord a Serbiei si tara membra a Uniunii Europene - a permis politiei sa trimita inapoi imigrantii ilegali prinsi pe o distanta de 8 kilometri de gardul de sarma ghimpata ridicat la frontiera cu Serbia.

Ungaria a limitat de asemenea numarul de intrari zilnice la maximum 30, creand o aglomerare la frontiera in Serbia.

Un grup de circa 300 de barbati, provenind in principal din Afganistan, Pakistan si Iran, au marsaluit de-a lungul principalului pod ce leaga centrul Belgradului de zona Novi Beograd, cu o masina a politiei conducand coloana.

Un politist, care nu a dorit sa-si decline identitatea, a declarat ca migrantii au pornit un mars catre granita ungara, situata la aproximativ 200 de kilometri inspre nord. "Suntem aici pentru a le garanta securitatea si pentru a preveni accidente pe traseu", a spus politistul.

Anterior in cursul zilei, grupul de migranti a anuntat de asemenea o greva a foamei, a declarat Vladimir Sjekloca, director in cadrul Centrului pentru migratie si azil din Belgrad. "Vor sa se duca in Ungaria, vor granitele deschise", a spus el. "Majoritatea dintre ei au petrecut noaptea in parc", a precizat acesta.

Pentru a face fata afluxului de peste 100.000 de migranti care au trecut prin Serbia pana acum in acest an, politia si armata din aceasta tara au format saptamana trecuta patrule comune la granita. Peste 650.000 de persoane au trecut prin Serbia, anul trecut, in drumul lor spre UE.

Vineri, ministrul sarb pentru Afaceri sociale, Aleksandar Vulin, a declarat ca circa 3.000 de migranti sunt blocati in tara.

"Serbia nu poate permite acest lucru", a afirmat Vulin, potrivit agentiei Tanjug. "Nu va suferi pentru ca tarile UE nu pot gasi o solutie comuna".

Fata de 2015, cand tarile au incercat sa organizeze o trecere organizata a migrantilor, inchiderea rutei Balcanilor i-a determinat pe multi sa treaca granitele ilegal sau prin intermediul retelelor de trafic de persoane.