Presedintele american Barack Obama a anuntat o incetinire a ritmului de retragere a trupelor militare din Afganistan, prin mentinerea a 8.400 de soldati pana in 2017, lasand succesorului sau decizia privind aceasta tara care se confrunta cu atacurile talibanilor, scrie AFP.

Desi in prezent 9.800 de soldati sunt prezenti in Afganistan, executivul american anuntase ca din 2016 vor ramane doar 5.500 si putine baze permanente. "

Talibanii raman o amenintare, iar fortele de securitate afgane nu sunt inca suficient de puternice pe cat ar trebui", a declarat Obama, ales in 2008 dupa promisiunea de a pune capat razboaielor din Irak si Afganistan.

"Statele Unite ale Americii vor pastra aproximativ 8.400 de militari in Afganistan anul viitor, pana la sfarsitul mandatului meu", a completat presedintele Obama, intr-o declaratie la Casa Alba.

Presedintele afgan Ashraf Ghani a salutat anuntul, declarand ca acesta reflecta puterea parteneriatului dintre cele doua tari pentru a invinge "un inamic comun" si pentru a "consolida stabilitatea regionala".