Israelul si Turcia au oficializat luni normalizarea relatiilor bilaterale dupa sase ani de tensiuni diplomatice, un anunt salutat de ONU ca un "semnal de speranta" pentru crizele din Orientul Mijlociu, scrie AFP.

Revenirea ambasadorilor in cele doua tari va semnala "in cel mai scurt interval" sfarsitul acestei crize, care dateaza din 2010.

Liderii turci si israelieni au anuntat detaliile acestui acord, aliati apropiati pana in anii 2000.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca vor fi "consecinte pozitive" si "imense pentru economia" tarii sale, care cauta piete de desfacere pentru rezervele de gaze naturale pe care va incepe sa le exploreze in Marea Mediterana.

Un inalt oficial turc a declarat ca acordul reprezinta "o victorie diplomatica pentru Turcia" in timp ce premierul Binali Yildirim a salutat "un pas important" dupa "atatia ani" de pregatire pentru acest acord.

Revenirea la relatii normale a fost salutata si de Statele Unite, care conteaza pe cele doua tari aliate, Turcia, membru NATO, si Israel, pentru intarirea luptei impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic.

Despagubiri pentru turcii ucisi pe nava Mavi Marmara

Relatiile dintre cele doua tari s-au degradat progresiv in cursul anilor 2000, inainte de a fi reduse de maniera drastica in 2010 ca reactie la asaltul sangeros al comandourilor israeliene impotriva Mavi Marmara, o nava inchiriata de un ONG turc care incerca sa sparga blocada impusa de Israel Fasiei Gaza. Aceasta operatiune s-a soldat cu moartea a zece turci.

Israelul si-a cerut scuze in 2013 dar tensiunile au fost mentinute dupa o noua ofensiva israeliana in Fasia Gaza, anul urmator.

In cursul ultimelor saptamani, Israelul si Turcia au schitat mai multe gesturi de apropiere, in conditiile in care Ankara incearca sa-si restaureze statutul de putere regionala, potrivit expertilor.

In cadrul acestui acord, Israelul s-a angajat sa acorde despagubiri in valoare de 20 de milioane de dolari familiilor celor zece turci ucisi in asaltul impotriva navei Mavi Marmara, in schimbul renuntarii de catre Ankara a actiunii in justitie impotriva militarilor israelieni.

Ajutoare pentru Gaza, blocada ramane in vigoare

Turcia a pus trei conditii pentru normalizarea relatiilor: scuze publice pentru asalt, despagubiri financiare si ridicarea blocadei din Gaza, controlata de miscarea Hamas.

Dar Netanyahu a afirmat ca aceasta blocada ramane in vigoare: "Este un interes de securitate foarte important pentru noi. Nu sunt pregatit sa negociez", a declarat acesta, la Roma, unde s-a intalnit cu secretarul american de stat John Kerry.

Potrivit Bancii Mondiale si ONU, aceasta blocada maritima, terestra si aeriana a ucis practic orice export spre Gaza, sufocand economia micii enclave aflate intre Egipt, Israel si Mediterana.

Pentru Israel, blocada este importanta pentru a impiedica intrarea de materiale ce ar putea permite gruparilor armate din Gaza sa produca armament artizanal.

Acordul prevede insa ca Turcia va livra vineri "peste 10.000 tone de ajutoare umanitare" din portul turc Mersin (sud) spre portul israelian Ashdod, pentru palestinienii din Fasia Gaza.

Presa israeliana afirma ca Ankara s-a angajat sa impiedice Hamas sa efectueze activitati anti-israeliene de pe teritoriul sau, dar va putea sa-si continue activitatile diplomatice in Turcia.

Netanyahu a fost supus in Israel la presiuni de a nu semna acest acord decat daca Hamas se angajeaza sa restituie cadavrele a doi soldati israelieni ucisi in Gaza in 2014 si sa elibereze doi israelieni care ar fi inca in viata si ar fi tinuti prizonieri de catre miscarea islamista. Erdogan ar fi acceptat, potrivit unui responsabil israelian, sa sprijine aceste solicitari.