Politia belgiana a fost avertizata ca membri ai gruparii jihadiste Stat Islamic au parasit recent Siria pentru a comite atentate in Belgia si in Franta, scrie miercuri presa belgiana, dar autoritatile competente afirma ca aceste informatii nu au "niciun impact asupra nivelului actual de amenintare" terorista, scrie AFP.

"Combatanti ar fi parasit Siria in urma cu circa o saptamana si jumatate pentru a se deplasa in Europa prin Turcia si Grecia, in barci, fara pasapoarte", se arata intr-o nota de alerta trimisa in ultimele zile mai multor posturi belgiene de politie si publicata miercuri de cotidianul La Derniere-Heure (DH).

"Aceste persoane s-au despartit in doua grupuri, unul pentru Belgia, altul pentru Franta, pentru a comite atentate in grupuri de cate doua. Tot potrivit rezultatelor actuale, aceste persoane ar fi deja in posesia armamentului necesar si actiunea lor ar fi iminenta", se arata in nota de alerta.

"Informatiile despre care este vorba in anumite ziare astazi constituie informatii necontextualizate si nu au niciun impact direct asupra nivelul actual de amenintare", a reactionat intr-un scurt comunicat Organul de coorodnare pentru analiza amenintarii (Ocam), care se afla in subordinea ministerului de Interne.

"Numeroase informatii" primite de Ocam trebuie "analizate si contextualizate" pentru modificarea nivelului de amenintare din Belgia, care este in prezent la nivelul 3 din 4.

In ciuda informatiilor legate de plecarea unor combatanti din Siria, Ocam "a mentinut nivelul de amenintare" neschimbat, potrivit sursei citate.