Polonia, preocupata in legatura cu securitatea sa, isi va spori anul viitor fortele armate la 150.000 de oameni, fata de 100.000 in prezent, a anuntat vineri ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, citat de AFP.

El nu a mentionat explicit anexarea Crimeii de catre Rusia sau conflictul separatist din Ucraina, dar aceste evenimente au determinat Polonia sa-si intareasca apararea si sa obtina din partea NATO, care va avea in iulie un summit la Varsovia, o prezenta sporita a fortelor sale pe teritoriul sau.

''Am decis sa crestem efectivele armatei poloneze. Estimam ca anul viitor vor ajunge la circa 150.000 de soldati'', a declarat Macierewicz, care s-a adresat unor tineri soldati care au depus juramantul, conform Agerpres.

In opinia ministrului polonez, ''un element important al acesteia va fi apararea teritoriala, parte integranta a fortelor armate poloneze in calitate de cea de-a cincea componenta'', dupa armata terestra, marina, aviatie si fortele speciale.

Macierewicz a subliniat in ajun, la un congres al organizatiilor militare, ca primele unitati de aparare teritoriala, formate din civili care au urmat o pregatire militara, vor fi gata in curand, incepand cu regiunile orientale ale Poloniei.