Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la Atena ca Romania si Polonia s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti, deoarece gazduiesc elemente ale scutului anti-racheta american, pe care Moscova il considera o amenintare, informeaza Reuters. In declaratia presedintelui rus citata de agentia Reuters nu apare cuvantul racheta, ci este folosit termenul "in raza de actiune".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea", a spus Putin la Atena intr-o conferinta de presa comuna cu premierul grec Alexis Tsipras.

"In aceeasi situatie este si Polonia", a adaugat Putin.

Vladimir Putin nu a specificat ce masuri concrete vor fi luate de Rusia, insa a insistat ca nu va actiona neprovocat.

"Nu vom actiona pana cand vom vedea rachete in zonele care se invecineaza cu Rusia", a declarat liderul rus, conform Reuters. Putin se afla in Grecia, la invitatia premierului Alexis Tsipras, intorcandu-i vizita pe care acesta din urma a facut-o, la randul sau, in Rusia.

Facilitatile de aparare antiracheta ale Statelor Unite din Europa sunt capabile sa intercepteze rachete rusesti, a afirmat marti Alexander Grushko, ambasadorul Rusiei la NATO, intr-o conferinta video Moscova - Bruxelles, adaugand ca situatia se va inrautati in anul 2018, cand si Polonia va incepe sa gazduiasca elemente antiracheta NATO.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuriin Lituania ca retorica Rusiei la adresa Romaniei si a NATO dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu "face parte din strategia de comunicare elaborata in Rusia si care are o anumita tendinta de a arata ca lucrurile sunt indreptate impotriva Rusiei".

In Polonia au inceput pe 14 mai lucrarile la facilitatea polonezaintegrata in scutul american antiracheta (faza a treia a scutului)

La Deveselu a fost operationalizata pe 13 mai baza militara ce asigura una din componentele scutului antiracheta gandit de Statele Unite si ce va intra in administrarea NATO.

Romania a trecut, astfel, sub o umbrela de protectie impotriva oricarei amenintari cu rachete balistice cu raza scurta sau medie.

Baza ce a costat SUA circa 800 de milioane de dolari adaposteste un complex radar, trei baterii unde sunt rachetele-interceptoare fara incarcatura exploziva si mai multe perimetre de securitate.