Forte speciale americane amplasate in Siria sunt prezente pe linia frontului alaturi de luptatorii kurzi care conduc o ofensiva in provincia Raqqa impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic, potrivit unor comandanti kurzi si a unui corespondent AFP in aceasta tara devastata de razboi.

Militarii americani se aflau miercuri in localitatea Fatsa, in nordul provinciei Raqqa, dupa cucerirea sa din mainile SI, in a doua zi a asaltului lansat de fortele kurde si arabe impotriva organizatiei jihadiste.

Un fotograf AFP a vazut circa 20 de soldati americani in aceasta localitate situata la 55 km nord de orasul Raqqa, principalul fief al SI in Siria, si i-a auzit comunicand intre ei in engleza.

Comandati ai Fortelor democratice siriene (FDS), formate in principal din luptatori kurzi, au confirmat prezenta soldatilor americani.

"Fortele americane participa la aceasta operatiune alaturi de FDS", a declarat comandantul Hawkar Kobane, in fata unei case partial distruse din aceasta localitate.

"Pe acoperisul acestei case, militari americani folosesc rachete TOW pentru a trage asupra masinilor capcana la care SI recurge pentru a ataca FDS", a adaugat el.

Un combatant al FDS care a cerut protectia anonimatului a asigurat ca este vorba de membri ai "fortelor de operatiuni speciale americane", care asigura un sprijin aliatilor SUA si sustinere in antrenament si formare. "Din aceasta cauza nu puteti fotografia toate operatiunile lor".

Mai multi militari americani au fost vazuti de corespondentul AFP urcati pe acoperisul cladirii si inarmati cu rachete anti-tanc.

"Fortele coalitiei americane sunt prezente in toate pozitiile pe front (...) Avioanele coalitiei ne ajuta sa bombardam pozitiile SI. Fortele de la fata locului ghideaza avioanele", a spus Baraa al-Ghanem, un alt comandant al FDS.

Deocamdata nu este clar daca soldatii americani iau parte la lupte sau actioneaza in calitate de consilieri si experti militari, asa cum este definita misiunea lor de catre statul major al SUA.

Purtatorul de cuvant al coalitiei internationale, colonelul american Steve Warren, a repetat, la intrebarile ziaristilor, pozitia americana, potrivit careia "consilierii amerinica se afla in nordul Siriei pentru a consilia si asista FDS".

Militarii americani din Fatsa au refuzat sa discute cu ziaristii.

Razboiul din Siria s-a soldat cu peste 280.000 de morti din martie 2011.