Ucraina a anulat marti permisul de munca al jurnalistului Savik Shuster, gazda unui polular talk-show politic, iar acesta a declarat ca incepe greva foamei, incident condamnat imediat de catre OSCE, informeaza AFP.

Shuster, 63 de ani, a denuntat "presiunea" puterii ucrainene. "Declar greva foamei pana cand mi se va da inapoi dreptul la munca in Ucraina", a anuntat jurnalistul nascut in Lituania, azi cetatean canadian.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic s-a declarat "ingrijorata" fata de obstructionarea activitatii jurnalistului. Ea a facut apel la autoritatile de la Kiev pentru "examinarea rapida a acestei probleme, pentru ca drepturile jurnalistului sa fie protejate si sa poata continua sa lucreze in mod liber si in siguranta".

Presedintele pro-occidental ucrainean Petro Porosenko a anuntat ca "spera" ca acest incident sa fie "reglat" de catre structurile publice implicate, "cat mai curand posibil".

"Eu am protejat intotdeauna libertatea de exprimare si voi continua sa fac acest lucru", a scris presedintele pe pagina sa de Facebook.

Savik Shuster a fost acuzat de "informatii false" la dosarul de obtinere a permisului de munca.