Bebelusilor retinuti in Grecia conform termenilor intelegerii UE-Turcia privind migratia le sunt refuzate ratii adecvate de lapte praf, acuza refugiati si membri ai organizatiilor umanitare, potrivit The Guardian.

Refugiat cu bebelus pe insula ChiosFoto: Captura YouTube

Circa 25 de bebelusi, avand mai putin de sase luni, ale caror mame nu-i pot hrani la san, primesc doar circa 100 de mililitri de lapte reconstituit, o data pe zi, pe insula Chios, potrivit unor fotografii trimise de refugiati si de marturii furnizate telefonica.

Colegiul Regal de Moase al Marii Britanii a spus ca situatia, daca se confirma, contravine protocolului international, si a sugerat ca unii bebelusi de refugiati din Grecia ar putea primi doar un sfert din doza zilnica recomandata.

Un afgan de 35 de ani, de meserie diriginte de santier, detinut in centrul din Chios din 21 martie, a declarat ca a fost nevoit sa amestece apa cu paine pentru ca fiicei lui de cinci luni sa nu-i mai fie foame.

Barbatul, care sustine ca a fost contractor pentru armata britanica in Afghanistan, a spus ca se ofera bebelusilor cate jumatate de pahar de lapte pentru 24 de ore si a apreciat ca numarul celor sub 6 luni este de 24-25.

Consiliul Norvegian pentru Refugiati (CNR), prezent in Chios, a confirmat informatia si a spus ca numarul bebelusilor ar putea fi mai mare.

"Este clar ca laptele praf nu este distribuit in mod curent. Am avut o serie de intalniri cu refugiatii saptamana trecuta, iar mamele au ridicat problema laptelui praf tot timpul", a spus Dan Ryley, reprezentant CNR.

"Problemele sunt mai mari decat laptele praf: nu exista conditii de baza pentru copii. Exista o criza a igienei. Bebelusii dorm in conditii extrem de nepotrivite, pe podea… Este un mediu absolut neprietenos pentru bebelusi", a declarat Riley.

Acesta a adaugat ca multe mame nu isi pot alapta la san copii din cauza stresului provocat de situatia lor.

Contactat de Guradian, un reprezentant al sediului central al politiei din Chios nu a negat acuzatiile si a spus ca va transmite ingrijorarile catre seful politiei de pe insula.