Uniunea Europeana a indemnat, miercuri, tarile membre sa aplice "urgent" angajamentele de relocare a refugiatilor, in contextul anuntului ONU ca peste un milion de imigranti au tranzitat Grecia in ultimul an, informeaza site-ul agentiei AP, citat de Mediafax.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

"Avem nevoie de o crestere substantiala a actiunilor de repartizare a refugiatilor in urmatoarele zile si saptamani", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migratie.

"In contextul in care situatia umanitara din Grecia se agraveaza pe zi ce trece, statele membre UE trebuie sa respecte urgent angajamentele, pentru a evita deteriorarea situatiei refugiatilor aflati pe teritoriul elen", a precizat oficialul UE.

Circa 44.000 de refugiati sunt blocati in Grecia in contextul in care Macedonia a luat masuri de limitare a tranzitului imigrantilor spre Europa Occidentala.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote obligatorii 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Polonia a votat in favoarea sistemului. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, Polonia a semnalat ca nu va mai primi imigranti extracomunitari.

Peste un milion de imigranti extracomunitari au tranzitat Grecia de la inceputul anului 2015 pana in prezent, dintre care circa 143.000 in primele luni ale anului 2016, anunta Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Potrivit cifrelor furnizate de ONU, incepand din ianuarie 2015 pana acum in Grecia au ajuns 1.000.229 de imigranti.

In 2016, pe teritoriul grec au intrat 143.500 de clandestini - in principal sirieni, irakieni si afgani.

Imigrantii ajung in Grecia pe cale maritima sau terestra, dupa ce tranziteaza Turcia.