Ministrul polonez al Apararii a relansat public teza potrivit careia catastrofa de la Smolensk, in care presedintele Lech Kaczynski a fost ucis in 2010, a fost un act "terorist" rus, scrie luni presa poloneza, citata de AFP.

Mai multi lideri ai opozitiei au reactinat imediat, apreciind ca acuzatiile ministrului la adresa Moscovei sunt extrem de grave si au reamintit ca nicio dovada nu a fost oferita in sprijinul acestei teze.

"Dupa Smolensk, putem spune ca am fost prima mare victima a terorismului in conflictul care se joaca sub ochii nostri", a spus Antoni Macierewicz, intr-o conferinta sustinuta sambata la universitatea catolica din Torun.

Acesta a mai afirmat ca tragedia de la Smolensk a fost o reactie la cererea Poloniei din 2009 de califica drept "genocid" masacrul a mii de ofiteri polonezi, la Katyn, de catre politia politica a lui Stalin, in 1940.

Ministrul conservator s-a referit la o declaratie din 2009 a presedintelui Lech Kaczynski. Fratele geaman al acestuia, Jaroslaw Kaczynski, conduce Partidul Dreptate si Justitiei, care se afla la putere in prezent.

"La doar sase luni, am vazut cum tentativa de a ridica aceasta chestiune a provocat o reactie pe care lumea contemporana nu si-o putea imagina. O reactie care a antrenat moartea intregii elite poloneze, pur si simplu moartea delegatiei poloneze in zbor spre Katyn, deasupra Smolenskului", a continuat ministru Apararii.

"Terorismul" este "o creatie ca gandirii socialiste-sovietice, care nu a existat in istoria lumii occidentale si crestine", a adaugat el.

"Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca ceea ce s-a intamplat deasupra Smolenskului a avut drept scop sa priveze Polonia de conducerea sa care conducea natiunea noastra spre independenta", a sustinut Macierewicz.