Statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania - intaresc controalele de identitate si construiesc garduri la frontierele lor estice, ingrijorate ca regiunea baltica ar putea deveni un nou punct de intrare pentru refugiati pe masura ce rutele de migratie prin Balcani devin tot mai greu accesibile, transmite Reuters.

Guvernele acestor state se tem ca ar putea asista la venirea a mii de refugiati prin Rusia si Belarus, aceste ingrijorari intensificandu-se dupa ce 6.000 de solicitanti de azil au ajuns anul trecut in Finlanda si Norvegia din Rusia, citeaza Agerpres.

Letonia si Estonia au inceput construirea unor garduri la frontierele cu Rusia, in aceasta decizie jucand un rol si preocuparile de securitate dupa anexarea Crimeei de catre Rusia si acuzatiile potrivit carora un ofiter de securitate eston a fost rapit in regiunea de granita in 2014.

In Lituania, sute de politisti de frontiera, politisti si militari au inceput in aceasta saptamana un exercitiu de gestionare a unei eventuale crize la frontiera. In acest exercitiu va fi testata si reintroducerea controlului documentelor de identitate la frontiera cu vecinul nordic Letonia.

"Pana anul trecut, nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut nicio problema cu migratia la granita rusa. Apoi fluxurile de migranti la frontiera au explodat intr-o singura saptamana, ca prin minune", a declarat pentru Reuters comandantul politiei de frontiera lituaniane, Renatas Pozela.

Potrivit oficialilor, in conditiile inchiderii rutei directe din Grecia spre Europa continentala, ar putea castiga in popularitate traseul prin Republica Moldova, Ucraina si statele baltice.

Estonia instaleaza dispozitive de supraveghere, precum cele functionale deja la granita Lituaniei cu Belarus, pentru a stopa atat contrabanda, cat si migratia ilegala.

"Este pacat sa avem nevoie de un gard la frontiera. Insa, data fiind situatia din Europa acum, cu criza refugiatilor, ar putea fi necesar", a estimat deputatul leton Ojars Eriks Kalnins, membru al comisiei pentru afaceri europene.