Uniunea Europeana este pregatita "sa recunoasca" declaratia de independenta a Kosovo, informeaza site-ul B92, citand surse de la Bruxelles.

In timp ce UE va recunoaste declaratia de independenta ce va fi facuta de oficialii din Kosovo, uniunea va permite fiecarui stat membru sa recunoasca sau nu independenta provinciei, au declarat sursele preluate de agentia Beta.

O astfel de solutie pentru statul Kosovo a fost conceputa bazandu-se pe cazul republicii Muntenegru, care si-a proclamat independenta fata de Serbia in 2006.

Oficiali din Consiliul de Ministri ai UE au precizat insa ca vor astepta sa vada ce se intampla in Consiliul de Securitate al ONU si ca uniunea nu este decisa inca in acest caz.

B92 precizeaza ca, in afara Ciprului, care se opune cu putere independentei Kosovo deoarece violeaza Carta ONU, Spania, Romania, Slovacia si Grecia ar putea sustine pozitia Serbiei la intalnirea de luni a sefiilor diplomatiilor din UE.

Sursele au declarat ca, in cazul in care UE nu va avea o pozitie comuna, decizia adoptata nu va include cuvantul "independenta", iar fiecare stat membru va hotara daca accepta independenta provinciei.

Presedintia slovena intentioneaza sa convoace o intalnire extraordinara a Consiliului de Ministri ai UE in februarie, unde statele membre sa-si precizeze pozitia privind independenta Kosovo. B92 precizeaza ca cel putin 20 de state vor "recunoaste rapid Kosovo".

SUA vor recunoaste si ele independenta Kosovo, la fel procedand si unele state din Balcani si majoritatea tarilor musulmane.