La cinci ani dupa revolta care l-a alungat de la putere, fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak traieste intr-un spital militar, clanul sau este reabilitat iar regimul actual este si mai autoritar decat cel pe care l-a condus acesta, scrie aFP.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Stapanul absolut al Egiptului timp de trei decenii, Mubarak a parasit puterea in 11 februarie 2011, dupa 18 zile de proteste populare generate de violentele politiei si de coruptia endemica ce afecta dezvoltarea celei mai populate tari arabe.

Dar, la cinci ani de la acele evenimente, morti violente in comisariat, arestari arbitrare si si disparitii ale opozantilor sunt din nou denuntate de aparatorii drepturilor omului. Acestia califica regimul presedintelui Abdel Fattah al-Sissi, fostul sef de armata care l-a destituit pe presedintele islamist ales Mohamed Morsi in 2013. ca fiind mai represiv decat cel condus de Mubarak.

In acelasi timp, economia nu reuseste sa isi revina si aripa egipteana a organizatiei Stat Islamic (SI) isi multiplica atentatele sangeroase.

Incepand cu 25 ianuarie 2011, milioane de egipteni au iesit pe strazi, in special in piata Tahrir din centrul capitalei Cairo, care a devenit simbolul unei "revolutii" lansate prin intermediul retelelor sociale.

Armata a sfarsit prin a renunta la generalul sau in retragere Mubarak pentru a-l inlocui cu o junta de ofiteri ce va organiza, in 2012, primele alegeri parlamentare si prezidentiale democratice din tara. Ambele vor fi castigate de Fratia Musulmana condusa de Mohamed Morsi.

Un an mai tarziu, in 3 iulie 2013, generalul Sissi il aresteaza pe Morsi, dupa ce milioane de egipteni au iesit pe strazi pentru a-i cere demisia.

In saptamanile care urmeaza, politistii si soldatii ucid peste 1.400 de manifestanti pro-Morsi, aresteaza 15.000 de membri ai Fratiei Musulmane si sute dintre ei - printre care si Morsi - sunt condamnati la moarte in procese in masa expeditive. Ulterior, implacabila represiune se indreapta spre miscarile tineretului laic si liberal care a condus revolta din 2011.

Mubarak, in varsta de 87 de ani si cu o sanatate fragila, a petrecut majoritatea ultimilor 5 ani in patul unui spital militar din Cairo, fiind adus de mai multe ori in fata judecatorilor pe targa.

O prima condamnare la inchisoare pe viata din 2012 pentru uciderea a sute de manifestanti este anulata de Curtea de Casatie si un tribunal care il judeca din nou anuleaza toate capetele de acuzare. Curtea de Casatie a anulat si aceasta sentinta si in prezent fostul presedinte este judecat din nou, dar amanarile se multiplica.

In mai 2015, Mubarak primeste trei ani de inchisoare impreuna cu cei doi fii ai sai Alaa si Gamal pentru deturnarea a peste 10 milioane de euro din fonduri publice. In octombrie un tribunal ordona eliberarea fiilor sai pe motivul ca pedeapsa a fost executata in perioada arestului preventiv. Mubarak este liber, teoretic.

De atunci, Alaa, un foarte bogat om de afaceri, si Gamal, succesorul desemnat de tatal sau, traiesc discret dar mai mult decat confortabil.

Presa, care lauda zilnic regimul lui Sissi, a contribuit puternic la reabilitarea fostilor lideri ai regimului Mubarak. Atat de bine incat alegerile parlamentare de la finele lui 2015 au fost marcate de revenirea in forta in Parlament a fostelor cadre ale partidului lui Mubarak, care constituie acum unul dintre stalpii vastei majoritati a lui Sissi.

Pentru numerosi politologi, cu destituirea lui Morsi si alegerea lui Sissi in 2014 - in absenta unei opozitii serioase - armata a inchis o atipica paranteza democratica pentru istoria Egiptului.