Un italian acuzat ca si-a pipait colegele nu se face vinovat de hartuire sexuala pentru ca actunile sale au fost determinate de un simt al umorului imatur mai degraba decat de dorinta de satisfactie sexuala, a decis un tribunal din Sicilia, potrivit Reuters.

Decizia a atras critici puternice intr-o tara in care Biroul National de Statistica spune ca in jur de o treime din femeile cu varste intre 16 si 70 de ani sunt victime ale violentei sexuale sau fizice.

O angajata de nivel junior l-a acuzat de barbatul de 65 de ani ca a atins-o in mod sexual. O alta femeie a spus ca a tratat-o "ca si cum as fi fost o fetita... ca si cum mi-ar fi dat o palma peste fund", potrivit unui document prin care se motiveaza decizia.

Tribunalul din Palermo spune ca s-a dovedit faptul ca barbatul s-a purtat asa cum sustin colegele lui, insa au decis totusi sa il achite.

Potrivit judecatorilor, contactul nu a fost "lasciv" iar seful, descris drept "sever" in mediul de munca, nu si-a atins angajatii pentru a obtine placere sexuala.

"Obiectiv, a fost determinat de un simt al umorului imatur si inadecvat, amestecat cu un abuz voalat de putere si o modalitate improprie de a stabili relatiile ierarhice la birou", arata instanta.

Mai multi comentatori si un sindicat au criticat acid decizia.

"Sentinta tribunalului din Palermo este demna de legislatorii din Arabia saudita", scrie Massimo Gramellini intr-un editorial publicat pe prima pagina a cotidianului La Stampa.

"Augusta adunare pare sa sugereze ca femeile care au fost pipaite au provocat adevarata infractiune".

Organizatia siciliana a sindicatului UIL s-a declarat "uimita si nedumerita" de decizie. Intr-o declaratie publicata intr-un ziar local, lideri sindicali au declarat ca decizia "ignora sensibilitatea si demnitatea femeilor din campul muncii si, in acelasi timp, permite, in mod incredibil, violenta sexuala care a fost comisa chiar daca la scara mai mica."