​Taximetristii francezi au protestat marti la Paris impotriva aplicatiilor private de transport perosane care le-au afectat grav business-ul. Soferii au blocat zone importante de la periferiile capitalei franceze si au dat foc la cauciucuri. Au fost ciocniri cu fortele de ordine, iar 20 de persoane au fost arestate.

Proteste la ParisFoto: Captura YouTube

Soferii de taxi au blocat circulatia in periferiile Parisului in zona Porte Maillot si au existat ciocniri cu fortele de ordine in dimineata zilei de marti.

Sindicatele cer sa fie scoase total in afara legii diversele servicii de transport persoane care fac concurenta taxi-urilor. Este vorba de asa-numitele "voitures de tourisme avec chauffeur" (VTC) care, spun taximestristii, fac ca business-ul lor sa fi scazut in medie cu 20-30% si in unele cazuri cu peste 40%.

Taximetristii spun ca sunt deja prea multa aplicatii care fac concurenta neloiala si solicita legi care sa rezolve aceasta situatie. Clasa VTC a fost creata in 2009 pentru a fi suplimentat numarul mic de taxi-uri clasice si in primii ani a existat distinctie clara intre taxi-uri si VTC-uri, insa diferentele s-au micsoarat.

Venirea Uber, care in Franta are peste un milion de utilizatori, a schimbat balanta de forte in piata in favoarea soferilor care lucreaza prin aplicatii. Chiar daca Uber a primit o serie de interdictii in Franta, efectul asupra pietei taxi-urilor este ireversibil.