Ministrul irakian al apararii a declarat joi ca cei trei americani dati disparuti la Bagdad saptamana trecuta au fost capturati de o "banda organizata ce pune la cale rapiri pentru santaj", informeaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat Reuters la Cairo, Khaled al-Obaidi nu a intrat in detalii.

Cei trei barbati sunt angajati de o mica companie ce lucreaza pentru General Dynamics Corp, in cadrul unui contract mai mare cu armata Statelor Unite, potrivit unei surse familiare cu problema.

Serviciile de informatii irakiene si surse guvernamentale americane au declarat marti ca cei trei sunt detinuti de o militie siita sprijinita de Iran. Ei ar fi primii americani rapiti in Irak dupa retragerea trupelor americane in 2011.

Surse din Statele Unite au afirmat ca Washingtonul nu are niciun motiv sa creada ca Teheranul este implicat si nici ca cei trei sunt detinuti in Iran, care se invecineaza cu Irakul.

Mai multi barbati inarmati i-au rapit pe cei trei americani vineri dintr-o resedinta privata in cartierul Dora din sud-estul Bagdadului, au anuntat oficiali irakieni.

Joi la Davos in Elvetia, premierul irakian Haider Al-Abadi a spus ca pune la indoiala orice implicare iraniana, adauga Reuters.