Cancelarul german Angela Merkel 'a luat nota' de criticile venite din randurile propriei coalitii guvernamentale cu privire la abordarea problemei afluxului de migranti, dar ea a decis sa mentina politica actuala si sa caute mai departe o strategie europeana combinata cu masuri nationale, a declarat luni purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, citat de agentia EFE.

Cele mai severe critici vin din partea Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), care i-a dat tot luni cancelarului Merkel un nou ultimatum, al treilea, sa ia pana in martie masuri pentru reducerea fluxului de migranti extracomunitari, al caror numar a fost anul trecut de aproape 1,1 milioane, potrivit Agerpres.

Angela Merkel si aliatii ei bavarezi vor avea saptamana aceasta o noua intalnire, la care sefa executivului va insista ca are o 'agenda clara de sarcini nationale si europene'. 'Obiectivul este clar: dorim integrarea celor care au dreptul sa ramana in Germania si repatrierea celor care nu au perspective sa ramana', a spus Seibert.

In ceea ce priveste masurile europene, el s-a referit la consolidarea protectiei frontierelor externe ale UE si la imbunatatirea sistemului de expulzare a celor carora le-a fost respinsa cererea de azil. In opinia executivului de la Berlin, efectul acestor masuri ar trebui sa fie reducerea semnificativa a numarului de migranti.

Insa criticile fata de politica frontierelor deschise pentru migranti nu vin doar din partea CSU, ci si din partea social-democratilor din formatiunea SPD, membra de asemenea in coalitia guvernamentala. Astfel, presedintele acestui partid si totodata ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a afirmat ca cel tarziu pana la inceputul verii trebuie sa se contureze o solutie europeana in cazul crizei migrantilor, declaratie interpretata de unii drept un alt ultimatum transmis cancelarului.