Ministrul finantelor german, Wolfgang Schäuble, propune o taxa europeana pe fiecare litru de benzina, pentru ca UE sa poata face fata financiar, in problema afluxului de refugiati. „Am spus ca, atunci cand fondurile provenind din bugetele nationale si din bugetul UE nu ajung, atunci haideti sa cadem de acord, de exemplu, asupra perceperii unei taxe de oarecare marime, asupra fiecarui litru de benzina“, a explicat el intr-un interviu dat sambata publicatieiSüddeutsche Zeitung. Propunerea sa se refera la toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, prin urmare ar viza si Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

„De ce sa nu convenim acest lucru la nivel european, daca sarcina este atat de urgenta? Acum trebuie sa securizam frontierele exterioare ale spatiului Schengen. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie sa esueze din cauza lipsei de mijloace financiare” a adaugat el.

Totodata, ministrul german de finante s-a aratat dispus sa vina in intampinarea statelor UE „stramtorate”, cu plati anticipate in chestiunea securizarii frontierelor. „Daca vreunul nu este dispus sa plateasca, eu totusi sunt gata sa o fac. Prin urmare, vom construi o coalitie a doritorilor (n.r. Koalition der Willigen - „coalition of the willing“).

Declaratia ministrului Schäuble (CDU) vine in contextul in care Germania a inregistrat in anul 2015 un excedent bugetar de 12,1 miliarde de euro. El a facut publice cifrele miercuri, 13 ianuarie, la Berlin, mentionand ca acestea surclaseaza cu mult prognozele facute in luna noiembrie a anului trecut.

Acum doua luni, excedentul bugetar 2015 era evaluat la 6,1 miliarde euro. Insa conjunctura favorabila si incasarile fiscale sporite au facut ca prognoza sa fie depasita cu aproape 100%, de realizari. O parte din plus a fost realizata din licitarea (unica) a licentelor de telefonie mobila, mentioneazaHandelsblatt.de

Este al treilea „zero negru“ (Schwarze Null) in serie, al bugetului german. Aceasta inseamna incheierea unui exercitiu bugetar fara datorii si ca, pentru anul bugetar in curs, ministerul finantelor nu va trebui sa contracteze noi credite. Schäuble a explicat pentru Handelsblatt.de ca si in 2016, daca este posibil, va incerca sa gestioneze bugetul de stat fara a face noi datorii.

Excedentul bugetar va fi folosit pentru acoperirea costurilor cu imigratia in Germania a refugiatilor, a mai declarat Schäuble. Potrivit cifrelor oficiale ale Oficiului pentru Migratie si Refugiati, 476.649 de cereri de azil politic au fost inregistrate in anul 2015 in Germania.

Numarul total al refugiatilor este insa estimat empiric la peste un milion, iar estimarile pentru 2016 nu aduc o relaxare a fluxului de migratie in Europa (Germania in special), dinspre tarile Orientului Mijlociu, Africa de Nord si Balcani.