Colonelul Muammar Gaddafi l-a avertizat in 2011, intr-o conversatie telefonica, pe Tony Blair ca jihadistii vor ataca Europe daca regimul sau se va prabusi, reiese din stenogramele facute publice acum de autoritatile britanice, scrie The Telegraph.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

Conversatia s-a desfasurat pe 25 februarie 2011, in momentul izbucnirii razboiului civil din Libia.

In primul apel, de la ora 11:15 am, Gaddafi a spus: "Ei (jigadistii - n.red.) vor sa controleze Mediterana si vor ataca Europa".

In apelul telefonic care a durat jumatate de ora, Gaddafi incerca sa apere Libia de luptatorii al-Qaida. Prezenta al-Qaida a fost ulterior pusa in umbra de ridicarea Statului Islamic.

"Nu luptam cu ei, ei ne ataca. Vreau sa iti spun adevarul. Nu e o situatie dificila. Povestea este urmatoarea: o organizatie a stabilit celule in adormire in Africa de Nord. Se numeste Organizatia al-Qaeda din Africa de Nord. Celulele in adormire din Libia sunt similare cu cele in adormire din America inainte de 9/11", i-a spus Gaddafi lui Tony Blair.

"Au reusit sa obtina arme si ingrozesc lumea. oamenii nu isi pot parasi casele… este o situatie de jihad. Au arme si ingrozesc oamenii pe strada", a descris Gaddafi situatia.