Un scenariu luat in calcul de Administratia Barack Obama privind tranzitia politica din Siria anticipeaza ca presedintele Bashar al-Assad va pleca de la putere in martie 2017, potrivit unui document obtinut de Associated Press, citeaza Mediafax.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Potrivit unei cronologii interne, realizate pentru oficiali americani care se ocupa de criza siriana, Assad isi va "abandona" pozitia in martie 2017, odata cu el plecand si "cercul sau retrans" de persoane.

Cronologia se bazeaza pe un plan elaborat, aprobat de ONU, care a fost initial prezentat la o conferinta internationala la Viena, in luna noiembrie. In conformitate cu aceasta strategie, Siria va organiza alegeri prezidentiale si parlamentare in august 2017. In perioada de interimat, Siria va fi condusa de un organism de guvernare transnational.

In documentul obtinut de Associated Press, noul proces politic al Siriei ar trebui sa inceapa in luna februarie. Va fi initiata o perioada de tranzitie de 18 luni, in concordanta cu planul aprobat de Consiliul de Securitate al ONU. Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a fixat data de 25 ianuarie pentru inceperea negocierilor de pace intre Guvern si opozitie, la Geneva.

In cronologia americana se preconizeaza aprobarea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unui cadru de negocieri intre reprezentantii lui Assad si opozitie, care sa conduca la formarea unui comitet de securitate in luna aprilie.

Acest lucru va fi insotit de amnistierea unor membri ai Guvernului, armatei, ai unor lideri ai opozitiei moderate si luptatori. Apoi, organismul de guvernare transnational va fi creat.

In mai, Parlamentul sirian se va dizolva, potrivit cronologiei. Consiliul de Securitate va reorganiza noua autoritate transnationala si va pregati urmatorii pasi ai procesului de tranzitie.

Urmatoarele sase luni, incepand cu luna mai pana in noiembrie 2016, vor fi dedicate schitarii unei noi Constitutii. Cetatenii sirieni vor avea ocazia sa voteze documentul in cadrul unui referendum care va avea loc in ianuarie 2017.