Aproximativ 300 de persoane, intre care si emisarul american impotriva antisemitismului, au manifestat duminica intr-o localitate din centrul Ungariei la apelul organizatiilor evreiesti impotriva proiectului de ridicare a statuii unui ministru din anii '30, autor al legilor antievreiesti, relateaza Agerpres citand AFP.

Manifestantii au marsaluit in tacere, cu cate o torta in mana, in apropierea locului unde urmeaza sa fie inaugurata in decembrie in orasuk Szekesfehervar o statuie in marime naturala a ministrului Balint Homan.

Homan ceruse deportarea evreilor din Ungaria in 1944 si aproape 600.000 de evrei unguri si-au pierdut viata in lagarele naziste.

'Un politician declarat pe fata antisemit si fascist nu trebuie sa aiba vreodata o statuie nicaieri in aceasta tara', a lansat participantilor Andras Heisler, conducator al celei mai mari organizatii evreiesti din Ungaria, Federatia comunitatilor evreiesti ungare (Mazsihisz).

Printre manifestanti se aflau diplomati israelieni si canadieni, dar si emisarul special al SUA impotriva antisemitismului, Ira Forman.

'Nu exista nicio justificare pentru ridicarea acestei statui, asa ceva nu poate fi lasat sa treaca', a asigurat trimisul special al Oficiului american de monitorizare si combatere a antisemitismului

Promotorii proiectului statuii, ai carui membri au legaturi cu partidul de extrema dreapta Jobbik, obtinusera finantari din partea statului si a municipalitatii.

Dar vineri, primarul localitatii Szekesfehervar, membru al partidului de dreapta al premierului Viktor Orban, a invitat Fundatia Balint Homan sa-si 'reconsidere' proiectul si sa restituie banii publici. Organizatia nu a raspuns inca acestui demers.

Guvernul Orban este acuzat frecvent ca acopera actiunile extremei drepte si ca minimalizeaza complicitatea statului ungar in deportarea evreilor.