Alesii britanici au votat, miercuri seara, pentru interventia militara a Regatului Unit in lupta cu jihadistii Statului Islamic. Ei au aprobat bombardamentele aeriene britanice asupra unor tinte strategice ale islamistilor din Siria, dupa mai mult de zece ore de dezbateri tensionate, informeaza Reuters.

Parlamentul BritanicFoto: guardian.co.uk

Premierul David Cameron a facut un apel catre membrii Parlamentului sa aprobe distrugerea militantilor care ar complota sa-i ucida. Dupa mai mult de zece ore de dezbatere, hotararea a fost aprobata cu 397 de voturi pentru si 223 de voturi impotriva. Primele avioane de vanatoare britanice ar putea sa decoleze de pe baza aeriana din Cipru si sa bombardeze tinte strategice ale jihadistilor in doar cateva ore.

Decizia Parlamentului a fost intampinata de zecile de protestatari anti-razboi din fata cladirii Westminster. Votantii britanici se tem ca vor fi tarati intr-un alt razboi din Orientul Mijlociu, in vreme ce interventiile occidentale din Irak si Siria sunt vazute ca esecuri militare si politice.

"Acesti teroristi comploteaza sa ne ucida si sa ne radicalizeze copiii chiar in acest moment. Ne ataca pentru ceea ce suntem, nu pentru actiunile noastre. Intrebarea este daca colaboram cu aliatii nostri pentru a distruge si a degrada aceasta amenintare, daca ii urmarim pe acesti teroristi pana in ascunzatorile lor, unde comploteaza sa ucida cetateni britanici, sau stam deoparte si asteptam sa ne atace si pe noi", a declarat Cameron in fata Camerei Comunelor.

Parlamentul german va vota vineri in ceea ce priveste o eventuala sustinere a campaniei impotriva jihadistilor Statului Islamic, insa doar prin oferirea de suport militar pentru atacurile aeriene.

Presedintele francez a cerut, inca de saptamana trecuta, parlamentarilor britanici sa aprobe actiunile din Siria impotriva Statului Islamic. Hollande a sustinut, inainte de summitul Commonwealth din Malta, ca trebuie sa existe ”o dorinta comuna de a lupta impotriva terorismului”.