Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, agita spectrul unui "mini-Schengen"
"Nu putem mentine in timp statul nostru social daca afluxul de refugiati continua asa. Daca Uniunea Europeana nu isi apara mai bine granitele externe, atunci un mic grup de state o va face", a afirmat Dijsselbloem, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt.
Presedintele grupului care reuneste ministrii de Finante din zona euro nu doreste "intr-adevar" crearea unui astfel de "mini-Schengen" care sa limiteze libertatea de circulatie la cateva state, in locul celor 26 de membre ale zonei Schengen din prezent.
"Nu este fara nicio indoiala solutia buna. (...) O astfel de dezvoltare ar avea consecinte economice si politice negative pentru noi toti. Ar fi mai bine daca cele 28 de tari europene ar ajuta Grecia sa isi apere granitele", a afirmat Dijsselbloem.
Dar oficialul european nu se declara foarte optimist in ceea ce priveste supravietuirea spatiului Schengen in forma actuala.
"Mai multe tari platesc mai scump factura crizei migratorii pentru ca primesc mai multi imigranti. Este vorba de Suedia, Germania, Austria, Belgia si Olanda. Suntem in aceeasi situatie, de asta dorim sa colaboram cat mai strans posibil", a spus Dijsselbloem, intr-un editorial publicat in cotidianul belgian L'Echo.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cand poti ajunge in orice colt al Europei doar cu buletinul, vorba aia, care-i problema?
Cand 4 milioane de romani lucreaza in strainatate si vin si pleaca atunci cand vor, care-i sfaraiala totusi cu Schengen? Ca o sa trebuiasca sa arati buletinul la vama?
-deschideti granitele si lasati bietii "refugiati" sa vina , voi astia din est ca daca nu ne suparam;
-daca nu sunteti in stare sa aparati granitele atunci noi o vom face
mindblowing...
But wait! There is more!
Am senzatia ca e acelasi interviu ,dar Dijsselbloem o da a la Erdogan in FD:
"Dijsselbloem also accused other EU countries of lacking solidarity by not doing their fair share to ease the refugee crisis. ‘I wish the best of luck to countries which say it is not their problem,’ he said. ‘We have a lot of mechanisms to ensure solidarity within the EU."
Nu e Sida ,nu e Ebola .Poarta numele unui politician si se gaseste numai in varianta cronica.
De aici si pesimismul unor lideri vest europeni care se gandesc sa restranga spatiul Schengen pentru a putea controla mai bine frontierele.
Mai exista un motiv important, acela al controlului frontierelor statelor europene vestice cu minoritati musulmane. Franta, Belgia, Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Austria, au impreuna milioane de musulmani pe care trebuie sa ii monitorizeze.
Cum aceste state nu vor sa renunte la Schengen din ideologie federalista europeana (ar fi un esec revenirea la frontiere nationale), isi spun ca ar controla mai bine macar o parte din fostele frontiere nationale.
Au nevoie sa stie care dintre musulmani le revin din Siria, Irak, Pakistan-Afganistan, Yemen, etc. Ori multe tari din UE nu au frontiere bine controlate, Grecia fiind un exemplu, dar la fel e si cu Italia sau Spania, unde se poate intra simplu, cu barca.
Romania nu va suferi vreun impact, pt ca tratamentul nu se schimba, putem calatori in continuare la fel ca si pana acum, cu CI sau pasaport. E mai rau de altii din actualul Schengen care vor incepe si ei sa fie controlati ca noi.
Oricum nu exista nici o sansa de a fi primit vreun stat nou in Schengen, in aceasta perioada in care "de facto" chiar si o parte dintre actualii membri vor fi practic exclusi.