Un tribunal olandez a admis joi politica premierului Mark Rutte de a refuza sa acorde mancare si adapost solicitantilor de azil care refuza sa fie repatriati, acordand astfel sprijin legal uneia dintre cele mai dure politici de imigrare din Europa, informeaza Reuters.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

Consiliul de stat (Raad van State), care analizeaza legalitatea deciziilor guvernamentale, a constatat ca noua politica a premierului conservator Mark Rutte nu contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Un azilant respins nu are dreptul de a invoca Carta Sociala Europeana.

Guvernul olandez "are dreptul, cand ofera adapost in asa numite spatii cu libertati limitate, sa ceara solicitantilor de azil sa coopereze cu plecarea lor din Olanda", se arata intr-un rezumat al deciziei.

Olanda si-a inasprit in ultimii ani pozitia fata de nou-veniti, insa politica autoritatilor olandeze fata de solicitantii de azil si fata de imigranti a fost criticata de ONG-uri si de Natiunile Unite ca fiind prea stricta.

Decizia de joi se opune unui raport din august al Comitetului ONU privind Eliminarea Discriminarii Rasiale, care le-a transmis olandezilor ca ar trebui sa raspunda neconditionat nevoilor de baza ale imigrantilor.

"Atata timp cat traiesc in Olanda, trebuie sa beneficieze de standarde minime de viata", a scris la acea vreme in raport coautorul Ion Diaconu.

Consiliul Europei a transmis un avertisment in 2014 Olandei dupa ce aceasta a pus solicitantii de azil sub detentie administrativa si a lasat numerosi "imigranti fara acte" intr-un limbo legislativ si in saracie.

Cea mai grava criza a imigrantilor si a refugiatilor cu care s-a confruntat Europa dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a dus, in Olanda, la o crestere a sprijinului acordat liderului dreptei extreme, Geert Wilders, care propune inchiderea granitelor.

Olanda este a 8-a cea mai cautata destinatie din UE pentru azilanti, in aceasta tara ajungand 4% din sosirile totale in 2014. Numarul total al aplicatiilor a crescut anul trecut cu 87% ajungand la 24.535.