Statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri sa introduca "imediat" controale intarite la granitele externe ale UE, inclusiv pentru cetatenii europeni, intr-o reuniune extraordinara la Bruxelles, au declarat pentru AFP surse europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrii de Interne au cerut si revizuirea rapida a regulilor spatiului Schengen, astfel incat sa permita realizarea de "controale sistematice pentru cetatenii europeni", in conditiile in care, in prezent, controale sistematice aprofundate sunt rezervate celor state terte, au adaugat aceste surse.

La o saptamana dupa atentatele de la Paris, ministrii europeni de interne si ai justitiei s-au renuit la Bruxelles, la cererea Frantei, pentru a-si coordona raspunsurile in fata amenintarii teroriste.

Statele membre "se angajeaza sa aplice imediat necesarele controale sistematice si coordonate la granitele externe, inclusiv pentru indivizii care se bucura de libertatea de circulatie", potrivit concluziilor - nu inca formale - adoptate in jurul orei 13,00 (12,00 GMT), dar care fac obiectul unui consens, potrivit unor surse europene.

O decizie similara a fost luata in februarie, dar nu a fost suficient aplicata, a declarat pentru AFP o sursa europeana.

Ministrii europeni au decis de asemenea sa faca presiuni asupra Comisiei Europene pentru a propune "o revizuire tintita a Codului Schengen".

Aceasta revizuire trebuie sa permita "controale sistematice asupra cetatenilor europeni, inclusiv verificarea informatiilor biometrice", se solicita in concluziile reuniunii ministeriale, potrivit mai multor surse europene.